Korábban kezdődik a medvehagymaszezon

A Mecsekerdő szakemberei úgy becsülik, az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február utolsó napjaiban elkezdődhet a medvehagyma idei szezonja hazánkban. A Baranya megyében gazdálkodó társaság területein saját felhasználásra a korábbi évekhez hasonlóan fejenként napi két kilogramm szedhető a vitamindús növényből, míg a kereskedelmi mennyiségű gyűjtésre az idén új szabályok vonatkoznak.

Magyar Nemzet
2021. 02. 05. 15:01
null
A medvehagyma gyűjtésnél kiemelten oda kell figyelni, nehogy összetévesszék a az emberi szervezetre veszélyes gyöngyvirággal Forrás: Wikipedia Commons
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország legismertebb medvehagymatermő területe a Mecsekben található, amit hamarosan ellep a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény.

A Mecsekerdő Zrt. felhívta a figyelmet, hogy a kezelésében lévő területeken, amelyek nem állnak természetvédelmi oltalom alatt,

saját szükségletére bárki szabadon gyűjthet medvehagyma-levelet.

Az állami erdőkre vonatkozó szabályozás szerint ennek maximális mennyisége naponta legfeljebb két kilogramm lehet – figyelmeztetnek. Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti.

A meleg idő miatt korábban kezdődhet a szezon Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert

Kereskedelmi célú gyűjtés esetén a Mecsekerdő által kezelt területekre

az engedélyt a 2021-es szezontól online árverésen lehet a társaság erdészeteinél megvásárolni.

Az internetes aukció az Intergavel Aukciószervező Kft. közreműködésével zajlik február 8–15. között, az egyenlő esélyeket garantáló, átlátható rendszer további előnye, hogy érintkezésmentesen, kényelmesen és biztonságosan lehet licitálni az engedélyekre.

Kedvelt étel lett a medvehagymás lángos Fotó: MTI/Farkas Melinda

A Mecsekerdőnek kiemelten fontos a rábízott erdők természeti értékeinek megőrzése – emelete ki a társaság.

Ezért minden évben külön egyeztetést folytatnak a természetvédelmi hatósággal és a Duna–Dráva Nemzeti Park szakembereivel, akikkel közösen kíméleti területeket jelölnek ki a medvehagymának. A területek határa évente változik, ezzel is biztosítva a növényállomány regenerálódását, frissülését. Ezeken a helyeken, illetve a fokozottan védett területeken kereskedelmi célú gyűjtésre egyáltalán nincs lehetőség.

Az érdeklődők tájékozódását és a különböző besorolású területek azonosítását a Mecsekerdő.hu honlapon közzétett térkép segíti.

A medvehagyma gyűjtésnél kiemelten oda kell figyelni, nehogy összetévesszék azt az emberi szervezetre veszélyes gyöngyvirággal
Fotó: Wikipedia Commons

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.