Közel hetven százalékkal csökkent a szálláshelyek fogalma

Egy év alatt az összes bruttó árbevétel folyó áron hetven százalékkal (4,5 milliárd forintra) esett vissza.

Magyar Nemzet
2021. 05. 11. 10:20
null
2020.05.12. Zalakaros Szállodai körkép a Mendán Hotel . Fotó : Szakony Attila SzA Zalai Hírlap ZH Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Márciusban a beutazási korlátozások, valamint a járvány megfékezését szolgáló védelmi intézkedések hatására a belföldi vendégek 66 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában. A visszaesés a Balatoni turisztikai régiót érintette leginkább. A külföldiek hazánkban eltöltött vendégéjszakáinak száma 74 százalékkal csökkent. Ebben a körben a csökkenés a Balaton mellett főként Budapestet sújtotta – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A mutatók visszaesése még jelentősebb, ha a járvány előtti időszakkal hasonlítjuk össze az adatokat. A vendégéjszakák száma 2019 azonos időszakához képest 89 százalékkal lett kevesebb. Az előző hónaphoz mérten a belföldi vendégéjszakák száma 14 ezerrel nőtt. Némileg pozitív hír, hogy a belföldi vendégek idén februárhoz képest 14 ezerrel több éjszakát töltöttek el márciusban a kereskedelmi szálláshelyeken.

Márciusban 1208 kereskedelmi szálláshely, köztük 483 szálloda és 523 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Egy év alatt az összes bruttó árbevétel folyó áron hetven százalékkal (4,5 milliárd forintra) esett vissza.

Tavaly november 10. és 2021. május 1. között a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott védelmi intézkedések értelmében a kereskedelmi szálláshelyek turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket fogadhattak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.