Közelíti az 1700 milliárdot az NHP Hajrából kihelyezett forrás

Tavaly április óta csaknem 25 ezer kis és közepes vállalkozás jutott kedvező forráshoz a Növekedési hitelprogram Hajrából (NHP Hajrá). Az 1654 milliárd forintnyi megkötött szerződés több mint felét a működést segítő forgóeszköz-hitelek tették ki, míg egyharmada új beruházások megvalósulását támogatta.

Magyar Nemzet
2021. 02. 02. 21:34
null
A változások megtakarítást hoznak, több jut a gazdálkodásra Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2020 áprilisában indította el a Növekedési hitelprogram (NHP) legújabb konstrukcióját, az NHP Hajrát. Ez az egyik legfontosabb eszköz a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak tompítására, mivel minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel, széleskörű felhasználási lehetőséggel biztosít forrást a kkv-szektornak. A konstrukció iránt az indulás óta jelentős érdeklődés mutatkozik: 2021 január végéig 1654 milliárd forintnyi megkötött hitel- és lízingszerződést jelentettek a bankok az MNB-nek, mintegy 25 ezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozáshoz kapcsolódóan.

Az NHP Hajrá konstrukció keretösszegét a Monetáris Tanács tavaly novemberben ezermilliárd forinttal két és fél ezer milliárd forintra emelte,

így a program az idei évben is számos vállalkozás működését, korszerűsítését és növekedését tudja segíteni – közölte kedden honlapján a jegybank.

Az NHP Hajrá konstrukcióban megkötött szerződések volumenének 31 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 56 százaléka forgóeszközhitel. Fotó: Havran Zoltán

Az összefoglalóból kiderül, hogy az NHP Hajrá konstrukcióban megkötött szerződések volumenének 31 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 56 százaléka forgóeszközhitel, 13 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt. A hitelek megközelítőleg háromnegyedét a kereskedelem, a feldolgozóipar, az ingatlanügyletek, a mezőgazdaság és az építőipar ágazatokban tevékenykedő kkv-k vették fel. Annak ellenére, hogy az egy vállalkozás által felvehető hitelösszeget jelentősen megemelte a jegybank a középvállalatok stabilitásának megőrzése és a nagyobb beruházások elősegítése érdekében,

az NHP korábbi szakaszaihoz hasonlóan továbbra is jelentős a kisebb szereplők részaránya: a kihelyezett források több mint negyede mikrovállalkozásokhoz, harmada kisvállalkozásokhoz került.

Az MNB 2013-ban indult Növekedési Hitelprogramja fontos szerepet játszott abban, hogy a legutóbbi pénzügyi válságot követően növekedésbe forduljon a kkv-hitelezés tendenciája, ezzel jelentős hatást gyakorolva a gazdasági növekedésre és a foglalkoztatásra is. A program 2013-as indulása óta több mint 63 ezer vállalkozás jutott kedvező forráshoz ötezermilliárd forintnyi összegben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.