Közép-európai összefogásnak köszönhetően fel lehet lépni a kettős minőségű élelmiszerekkel szemben

Sikeres volt a V4-országok (Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) és más közép-európai tagállamok összefogása, mert közösen elérték, hogy az Európai Bizottság módosította a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelvet, ami lehetővé teszi a termékek kettős mércéjével szembeni fellépést – közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán az MTI-vel.

Forrás: MTI2019. 04. 17. 16:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szaktárca közleménye szerint az Európai Parlament a szerdai ülésén hagyta jóvá a megállapodást a termékek kettős minőségével szembeni fellépést lehetővé tevő előírásokról. A rendelkezésnek köszönhetően visszaszorulhat az embereket megtévesztő kereskedelmi gyakorlat.

A jogszabálytervezet szerint az emberek megtévesztésének minősülne a jelentősen eltérő összetételű vagy jellemzővel rendelkező termékek azonosként való forgalomba hozatala a különböző tagállamokban.

Emellett előírják azt is, hogy a vásárlót tájékoztatni kell a termékek közötti, legitim és objektív okokon alapuló különbségekről is. Ennek minősülhet a nemzeti jogszabály, az alapanyagok elérhetősége vagy szezonalitása, az egészséges étkezés elősegítését célzó önkéntes stratégiák, és az előállítók azon joga, hogy ugyanazon márkájú terméket eltérő tömegű vagy térfogatú kiszerelésben hozhassa forgalomba – írták.

Emlékeztettek, hogy több mint két éve került fókuszba a kettős minőségű élelmiszerek ügye. Vizsgálatok bizonyították a jelenség létezését, amelyet végül elismert a bizottság, és annak elnöke Jean-Claude Juncker is.

Az agrártárca továbbra is kiáll a magyar vásárlók érdekeiért és a legfontosabb célkitűzésük, hogy a magyar családok biztonságos, jó minőségű, az egészség megőrzését támogató élelmiszerekhez jussanak hozzá – közölték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.