Közepes lesz az őszi búza, van, ahol ki sem kelt a repce

Fedezi a világ várható búzatermése a fogyasztást a 2019/2020-as gazdasági évben: 759 millió tonnát takaríthatnak be a gazdák, míg a felhasználás várhatóan 752 millió tonna körül alakul.

Magyar Nemzet
2019. 04. 26. 15:24
null
Hahót, 2016. március 24. Virágzik a repce (Brassica napus) a Zala megyei Hahót határában 2016. március 24-én. MTI Fotó: Varga György Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fedezi a világ várható búzatermése a fogyasztást a 2019/2020-as gazdasági évben: 759 millió tonnát takaríthatnak be a gazdák, míg a felhasználás várhatóan 752 millió tonna körül alakul – derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentéséből, a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) prognózisa alapján. Itthon 962 ezer hektáron került a földbe őszibúza-vetőmag, amelynek alig egy százalékán pusztult ki a növényzet. Azonban a száraz időjárás miatt az állományok 26 százaléka volt jó, és 41 százaléka közepes állapotban április elején.

Az IGC márciusi prognózisában 1124 millió tonnára jelzi a kukorica várható globális termelését. Az Oil World legfrissebb prognózisa szerint a repcemag és a canola globális termelése három százalékkal elmaradna az egy évvel korábbitól, és így 64,7 millió tonna lehet.

Fotó: MTI/Varga György

Az aszály nemcsak Magyarországon, de Németországban is gondot okoz, ráadásul a tavalyi esztendőben soha nem látott szárazság pusztított Nyugat-Európában. Emiatt a zöldség- és gyűmölcsfélék ára az elmúlt évekhez képest az idén Európa-szerte magasabb volt. A német meteorológiai szolgálat friss prognózisa szerint a kilátások rosszak, előfordulhat a tavalyihoz hasonló súlyos szárazság az idén is. A távirati iroda által idézett szakértő szerint 2019 tavaszán a növényzet számára sokkal rosszabbak a kiinduló feltételek, mint egy évvel korábban. Egy újabb tartós aszály nemcsak a német mezőgazdaságot viselné meg erősen, hanem az erdőket is, mert a mélyebben fekvő talajrétegek is egyre inkább kiszáradnak.

A szárazság hazánkban jelentős károkat okozott az őszi kalászosokban: a búza terméshozama így várhatóan elmarad a korábban előrejelzettől, míg az őszi repce az Alföld számos pontján ki sem kelt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.