Közös érdek a pénzügyi tudatosság növelése

Az állampolgárok, a kormányzat és a pénzügyi szervezetek közös érdekének nevezte a magyar lakosság pénzügyi tudatosságának növelését a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a baranyai megyeszékhelyen csütörtökön.

Forrás: MTI2020. 03. 05. 11:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rákossy Balázs a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Fintelligence pénzügyi edukációs konferenciáján arra hívta fel a figyelmet egyebek mellett, hogy a magyar gazdaság erősödésével ugyan a háztartások fogyasztása is bővült az utóbbi időszakban, de mindezzel nem állt párhuzamban a pénzügyi tudatosság növekedése. Csak a megfelelő információk birtoklásával és azok értelmezésével hozhatnak bölcs pénzügyi döntéseket a fogyasztók – mondta.

A pénzügyi tudatosság alacsony szintjére említette példaként a devizaalapú jelzáloghitelezés korábbi felfutását. Akkor több mint egymillió család megmentéséről kellett döntést hoznia a kormányzatnak a pénzügyi szféra szereplőivel közösen – jegyezte meg.

Az államtitkár egy 2015-ös és egy 2018-as OECD-felmérés eredményei alapján kifejtette, a magyar háztartások a fogyasztás és a megtakarítások növekedése ellenére egyre csökkenő arányban készítenek költségvetést, és egyre kevésbé képesek kamatos kamatot számítani. Rákossy Balázs szerint éppen ezért fontos a lakosság, azon belül is a fiatalabb korosztály körében a pénzügyi tudatosság erősítése.

Emlékeztetett Varga Mihály pénzügyminiszter javaslatára, aki a pénzügyi ismeretek alaptantervbe foglalását szorgalmazta a napokban. Rákossy Balázs szerint már az óvodában is érdemes lenne elkezdeni a foglalkozásokat a pénz fogalmáról, értékéről. Méltatta a magyar gazdaság eredményeit, köztük az elmúlt három évben 4 százalék feletti gazdasági bővülést, amivel Magyarország uniós átlagnövekedés 3-3,5 szeresét érte el. Mindez szerinte többek között az adórendszer megváltoztatásának, a különadók bevezetésének, a gazdaság kifehérítésének, a beruházási kedv, a bérszínvonal, a lakossági fogyasztás, az export és a foglalkoztatottság növekedésének is köszönhető.

Beszélt a munkaerőpiacon a 840 ezer új foglalkoztatottról az elmúlt tíz évben, és a munkanélküliségi ráta rekordalacsony szintjéről is. Magyarországon mintegy 4,5 millió embernek van munkája, de a hasonló lélekszámú Portugália és Csehország példája azt mutatja, ötmillió ember foglalkoztatása is elérhető – mondta.

A konferenciát a diákok pénzügyi tudatosságának és vállalkozási ismereteinek fejlesztését célzó eseménysorozat, a PÉNZ7 – Pénzügyi és Vállalkozói Témahét keretei között rendezték meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.