Krisztalina Georgieva lesz a valutaalap új vezetője

Magyar Nemzet
2019. 08. 05. 14:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bolgár Krisztalina Georgievát, a Világbank jelenlegi vezérigazgatóját jelöli az Európai Unió a Nemzetközi Valutaalap, azaz az IMF élére – közölték múlt pénteken késő este francia források. Az Európai Unió gazdasági minisztereinek erről szóló telefonos tanácskozását Párizs szervezte. A távirati iroda beszámolója szerint a francia tárcavezető arról tájékoztatott, hogy Krisztalina Georgieva ugyan nem kapott egységes támogatást, de a szavazatok többségét, 56 százalékát megszerezte.

Ezzel a másik aspiráns, a holland Jeroen Dijsselbloem fölé kerekedett. A holland jelölt nem sokkal később elismerte vereségét. Úgy tudjuk, a döntés a Macron–V4-paktum titkos része volt.

Az IMF és a Világbank szokásos éves közgyűlését már az új vezérigazgató vezetésével tartja október 14–20. között Washingtonban. A valutaalap jelenlegi vezérigazgatója, Christine Lagarde 2011. július 5-én vette át az IMF irányítását, majd 2016-ban újabb öt évre választották vezetővé. Ő a szervezet első női vezetője, aki idén azért mondott le, mert az Európai Központi Bank (EKB) elnöki posztjára jelölték.

Christine Lagarde a valutaalap éléről szeptember 12-én köszön le. A központi bank élére hivatalosan október 31-ét követően kerülhet, ugyanis ekkor jár le Mario Draghi jelenlegi elnök mandátuma, aki nyolc évet töltött az európai pénzintézet élén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.