KSH: 22,3 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye 2018-ban

Tavaly az építőipari termelés 22,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest, míg a múlt év decemberében az építőipari termelés volumene 17,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a novemberi 27,5 százalékos növekedés után – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Forrás: MTI2019. 02. 13. 11:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly egész évben az épületek építése 16,0 százalékkal, az egyéb építményeké 31,4 százalékkal emelkedett.

Tavaly decemberben ugyancsak mindkét építményfőcsoport termelésének volumene bővült: az épületeké 14,8 százalékkal, az egyéb építményeké 21,9 százalékkal. Az épületeknél az ipari, kereskedelmi és lakóépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is az út-, vasút- és közműépítések eredményezték a növekedést – közölte a KSH.

Tavaly decemberben az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 21,2 százalékkal, az egyéb építmények építésében 18,6 százalékkal, a speciális szaképítésben 14,5 százalékkal nőtt.

Az év utolsó hónapjában a megkötött új szerződések volumene 71,9 százalékkal alacsonyabb volt a 2017. decemberi, magas bázisnál, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 21,3 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 86,0 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállományának volumene 7,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 7,3 százalékkal, az egyéb építményeké 7,8 százalékkal kisebb volt, mint 2017 decemberben.

Az előző havihoz mérten tavaly decemberben 2,4 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított építőipari termelés.

A tavalyi negyedik negyedévben az építőipar termelői árai 10,7 százalékkal magasabbak voltak a 2017 azonos időszakinál. Az építőipar ágazatai közül az épületek építésében 13,2 százalékkal, az egyéb építmények építése vonatkozásában 8,0 százalékkal, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 10,7 százalékkal nőttek az árak a 2017. utolsó negyedévihez mérten.

Az építőipar tavalyi negyedik negyedévi árai az előző negyedévinél 2,3 százalékkal magasabbak voltak.

Az építőipari termelés értéke folyó áron 3347,0 milliárd forint volt tavaly, 2017-ben 2491,5 milliárd forintot tett ki.

KSH: 3,6 százalékkal nőtt az ipari termelés 2018-ban

Tavaly decemberben az ipari termelés 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 5,7 százalékkal nőtt, a tavalyi év egészében az ipari kibocsátás 3,6 százalékkal volt nagyobb az előző évinél – erősítette meg szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az iparon belül 93 százalékos súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 5,0 százalékkal emelkedett. Az energiaipar kibocsátása (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 3,6 százalékkal nőtt, nagyrészt az előző évinél hidegebb időjárás hatására, mivel a tavaly decemberi átlagos középhőmérséklet 1,4 Celsius fokkal alacsonyabb volt a 2017. decemberinél.

A feldolgozóipari termelés 27 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása tavaly decemberben 9,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, de ezzel is hajszállal (0,1 százalékkal) elmaradt az előző évitől, amikor 1,8 százalékkal növelte termelését. A feldolgozóipari termelés 13 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása az alágak közül a legnagyobb mértékben, 17,9 százalékkal nőtt éves összevetésben a múlt év utolsó hónapjában és 6,8 százalékos növekedést ért el az egész évben, a 2017-es 8,7 százalékot követően. A feldolgozóipari termelésből mintegy 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása decemberben 3,0 százalékkal, 2018-ban 4,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Decemberben az ipar belföldi értékesítése 7,2 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 10,6 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos hónapjában és ugyanúgy, 10,6 százalékkal nőtt az egész évben is a 2017-es 2,9 százalék után. A járműgyártás belföldi eladásai változatlan áron számolva decemberben 3,0, a múlt évben 10,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, míg 2017-ben 8,8 százalékos volt az emelkedés. A számítógép, elektronikai, optikai termék belföldi értékesítési volumene az év utolsó hónapjában 30,9 százalékos kiugró növekedést mutatott, de ezzel együtt is 4,0 százalékkal elmaradt az előző évitől. Az élelmiszeripar 4,7 százalékkal adott el több terméket decemberben, ami elmaradt az egész éves 6,2 százalékos átlagtól.

Az ipari export volumene decemberben 4,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari export decemberben 3,1, 2018-ban viszont mindössze 0,9 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbi 4,4 százaléktól messze elmaradva. A feldolgozóipari export értékesítés 35 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 10,2 százalékkal nőtt az előző év decemberével összevetve, de az év hét hónapjában elszenvedett csökkenés miatt 2,2 százalékkal elmaradt az előző évi exportmennyiségtől. A feldolgozóipari export 17 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás kivitele 12,9 százalékkal nőtt decemberben, amivel 6,6 százalékra növelte éves exportnövekedését.

Az élelmiszeripar decemberben 1,6, 2018-ban 2,6 százalékkal növelte kivitelét. A gyógyszerkivitel augusztus óta csökken éves összehasonlításban, a decemberi 12,6 százalékos visszaeséssel együtt 3,0 százalékkal maradt el tavaly az előző évi exportvolumenétől. A vegyipari export szeptember óta nem tudta elérni egy évvel korábbi exportját, decemberben 6,8 százalékkal csökkent az export, de ezzel együtt is 5,4 százalékkal többet exportált a múlt évben, mint 2017-ben. A villamosgépekből 8,7 százalékkal többet, gépipari termékekből és berendezésekből 7,9 százalékkal kevesebbet exportált Magyarország, mint 2017-ben.

A megfigyelt ágazatok összes rendelésállománya a múlt év végén 7,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit kizárólag az exportrendelések 8,2 százalékos, ezen belül a járműipari rendelések 8,0, a számítástechnikai eszközök iránti rendelések 29,8, és a vegyipari termékek iránti külpiaci kereslet 29,6 százalékos növekedése eredményeként. A belföldi megrendelések az év végén 7,8 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbiaktól, de a járműipar rendelésállománya 18,8 százalékkal emelkedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.