KSH: 3,0 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom májusban

Májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 3,0 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva 2,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Forrás: MTI2019. 07. 04. 9:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 4,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 0,8 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Kilőtt az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5,8 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem, melynek volumene 38 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma együtt, naptárhatással megtisztítva 2,6 százalékkal bővült 2018 májusához viszonyítva.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítése 2,2 százalékkal emelkedett, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,0 százalékkal csökkent.

Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes boltokban, valamint a gyógyszer, a gyógyászatitermék-, és az illetszerüzletekben. Előbbi csoportban 8, utóbbiban 2,7 százalékkal. Csökkent viszont a forgalom a könyv-, a számítástechnika- és az egyébiparcikk-boltokban, 1,7 százalékkal.

Ezt meghaladó volt a hanyatlás, 2,1 százalékos, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben, a használtcikkek árusítása pedig 7,1 százalékkal gyengült.

Folyó áron számítva az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma 1015 milliárd forintot tett ki májusban. Ennek 45 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek bonyolították, 38 százalékát a nem élelmiszer-kiskereskedelem, 17 százalékát az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalma.

2019. január-májusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 5,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,0 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.