Külön segítség jár a kutató-fejlesztőknek

Külön bértámogatást ad a kormány a Gazdaságvédelmi Akció keretében a mérnöki, kutatási, fejlesztési- és innovációs területen dolgozók munkahelyének védelme érdekében. A rövidített munkaidő bevezetéséhez köthető állami kompenzációval szemben az állam a munkáltatónak folyósítja az összeget, rajta keresztül kapja meg azt a munkavállaló.

Magyar Nemzet
2020. 04. 12. 19:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyedi jövedelemkompenzációban részesülnek a tudományos területeken dolgozók. Ennek oka, hogy a kormány álláspontja szerint náluk nem értelmezhető a munkahelyek védelme érdekében bevezetett állami bértámogatás, mivel tevékenységük nem kapcsolódik a termeléshez.

A rendelet szerint a kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvényben meghatározott kutató-fejlesztő munkavállalók legfeljebb havi 319 ezer forintos bértámogatást kapnak, amelyet a munkáltatón keresztül nyújt az állam. Ez az összeg akkor érhető el, ha a munkavállalónak a veszélyhelyzet kihirdetésének napján, vagyis március 11-én a bruttó munkabére 670 ezer forint, vagy ennél magasabb összeg volt. Amennyiben az alkalmazott bruttó 670 ezer forintnál kevesebbet keres, a 319 ezer forintos támogatás a bruttó munkabér arányában csökken. A Gazdaságvédelmi Akció keretében bevezetett állami segítség legfeljebb három hónapig folyósítható. A rövidített munkaidőhöz kapcsolódó bértámogatással ellentétben a kutatási területeken nem közvetlenül az alkalmazottnak, hanem a munkaadónak utal az állam.

Várhatóan százmilliárd forintos költségvetési vonzata lesz a kutató-fejlesztők támogatásának, az igénylő vállalkozások száma pedig ötezer alatt maradhat – derül ki a Via Credit pályázatíró cég elemzéséből, amelyet a Portfolio.hu idéz. Cégenként öt és ötvenmillió forint között lehetnek az igénylések.

A Via Credit várakozásai szerint a K+F+I tevékenységet is folytató vállalatoknál átlagosan tizenhat fő után igényelhető támogatás. Felidézték: a Központi Statisztikai Hivatal legutolsó elérhető, 2018-as évre vonatkozó adatai szerint nagyságrendileg 33 ezer érintett munkavállaló dolgozott kétezer megkérdezett vállalkozásnál, ám a valóságban többen lehetnek a területen dolgozók.

A rendelet szövege szerint kutató-fejlesztő az a természetes személy, aki új ismeret, szellemi alkotás, termék, szolgáltatás, eljárás, módszer, rendszer létrehozásával, fejlesztésével vagy ezt célzó projektek megvalósításának irányításával foglalkozik. Ahogy arról a Magyar Nemzet korábban többször beszámolt, a gazdaság szereplőinek egybehangzó véleménye, hogy a járvány végét követően a kilábalást a gazdasági válságból érdemben befolyásolja, milyen hatékonysággal sikerül végrehajtaniuk a cégeknek a legújabb fejlesztéseket.

A rövidített munkaidőhöz kapcsolódó állami bértámogatás részleteiről ide kattintva olvashat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.