Kutyaszorítóba került Svájc az áramellátás miatt

Az Európa közepén fekvő ország a határkeresztező villamosenergia-átviteli hálózatok kiépítettsége ellenére sem bízik abban, hogy Németország a jövőben megfelelően képes lesz kisegíteni árammal.

2019. 06. 15. 16:25
A woman walks with her dogs in front of the Swiss nuclear power plant Goesgen near the town of Daeniken
A kiöregedő atomerőművek egyike – pótlása megoldatlan Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly ellátásbiztonsági fenyegetettséget jelent Svájc árampiacán az egyre növekvő importfüggőség – erről a Szövetségi Villamos Energia Bizottság (Elcom) elnöke írt a szervezet éves jelentésében, hozzátéve, hogy a téli energiaellátás meglehetősen alacsony szinten áll. Carlo Schmid a Neue Zürcher Zeitung cikke szerint a dokumentumban kiemelte, hogy 2018-ban ismét folytatódott az a negatív tendencia, amelyben a svájci erőművek a szükségletnél jóval kevesebb áramot termeltek január­ban, februárban, márciusban, októberben, novemberben és decemberben. Ennek ellenpontjaként pedig villamosenergia-többlet jelentkezett a nyári hónapokban.

Az Európa közepén fekvő ország a határkeresztező villamosenergia-átviteli hálózatok kiépítettsége ellenére sem bízik abban, hogy Németország a jövőben megfelelően képes lesz kisegíteni árammal. Hiszen a nagyobb szomszéd, atomerőművei végleges leállítását követően, maga is ellátási problémákkal küzd az iparosított déli területeken, mivel továbbra is hiányzik az északi szélparkok által termelt áramot odaszállító infrastruktúra.

A döntéshozóknak tehát nem szabad belenyugodniuk abba, hogy pillanatnyilag megoldott az áramellátás, és rendelkezésre áll az import, hiszen ez az állapot változik. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a következő években, illetve évtizedekben 14 terawattórányi (TWh) nukleáris kapacitás esik ki Svájc áramtermelő rendszeréből, hiszen mind az öt kiöregedő atomerőművük végleges leállítás előtt áll.

A kiöregedő atomerőművek egyike – pótlása megoldatlan
Fotó: Reuters

Új létesítmény építése pedig a hatályos svájci törvények miatt nem lehetséges – noha az Elcom álláspontja technológiasemleges, vagyis nem foglal álláspontot azon a téren, hogy nukleáris vagy akár földgázüzemű blokkokat kellene építeni a szorító helyzetben.

Márpedig valamilyen erőművi beruházás mellett mindenképpen döntenie kell az államnak, mert ha rendelkezésre is állna külföldön felesleges áram, Svájc villamosenergia-rendszere legfeljebb évi 4 TWh-nyi importot tolerál, ezért legalább 10 TWh-nyi termelőkapacitásra kellene megoldást találni.

Összevetésképpen: Magyarországon az éves import 13-15 TWh. A svájci helyzet enyhülése már csak azért sem várható, mert egyértelműen a növekvő áramfogyasztás irányába hat az elektromobilitás fellendülése és a hőszivattyúk megjelenése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.