Lagarde bejelentésére hangulatba jöttek a befektetők

Hasonló átlaggal zártak a tőzsdék, kedvezően fogadták az Európai Központi Bank kifejezett szándékát.

Munkatársunktól
2020. 10. 06. 21:19
European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde gestures during a news conference on the outcome of the meeting of the Governing Council, in Frankfurt
ECB-POLICY/ Fotó: REUTERS Forrás: Kai Pfaffenbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX az európai részvénypiacokkal összhangban 183,44 pontos, 0,55 százalékos emelkedéssel, 33 651,55 ponton zárt kedden, forgalma 8,5 milliárd forint volt.

Fotó: REUTERS/Brendan McDermid

Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője a távirati irodának jelezte, hogy a pesti parkett ezúttal az európai részvénypiacokkal összhangban emelkedett.

Szerte a kontinensen hasonló átlaggal zártak a tőzsdék, az általános befektetői hangulatnak kedvezett az Európai Központi Bank (EKB) vezetőjének bejelentése a gazdaságösztönzés folytatásáról. – A legnagyobb növekedést az OTP érte el, a bankszektor Európában másutt is vezeti a részvénypiacokat – emelte ki Török Lajos.

Emlékezetes: a nap folyamán az EKB elnöke, Christine Lagarde azt közölte, hogy

az euróövezeti jegybank kész újabb gazdaságösztönző intézkedéseket tenni, akár további kamatcsökkentéseket végrehajtani,

hogy támogassa a koronavírus-járvány által sújtott euróövezeti gazdaság fellendülését.

Az EKB elnöke szerint is sok a bizonytalanság Fotó: REUTERS/Ralph Orlowski

A The Wall Street Journal amerikai gazdasági napilap által szervezett konferencián az előre rögzített beszédében Lagarde rámutatott: a járvány Európa szerte terjedő második hulláma azzal fenyeget, hogy elhúzódik a gazdaság kilábalása a válságból. A központi bank attól tart, hogy a fertőző betegség terjedését akadályozó szigorú korlátozások hatással lesznek a fellendülésre, azaz kissé elhúzódhat a talpra állás.

Mint mondta, az euróövezeti jegybank azzal számol, hogy a járvány kirobbanása előtti szintet 2022 végére tudja elérni a gazdaság, és a világ központi bankjainak folytatniuk kell a gazdaság ösztönzését célzó lépéseiket az állami kiadások megtámogatására.

Az EKB-elnök megerősítette, hogy

a frankfurti székhelyű intézmény kész minden eszközt alkalmazni, amely hatékonyabb, eredményesebb és arányosabb eredményt hoz.

Megszaladt a BÉT

A magyar tőzsdére is jól hatott az európai hangulat. A legnagyobb növekedést az OTP érte el, amely 150 forinttal, 1,52 százalékkal tízezer forintra erősödött. A Mol viszont négy forinttal, 0,24 százalékkal 1671 forintra csökkent, míg a Magyar Telekom részvénye két forinttal, 0,55 százalékkal 361 forintra esett. A Richter árfolyama pedig húsz forinttal, 0,31 százalékkal 6555 forintra nőtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.