Lakáshotelek jelentek meg az albérleti kínálatban

A kiadó fővárosi lakásokról szóló hirdetések száma március elejével összevetve 5 százalékkal nőtt, a bérleti díjak pedig néhány százalékot csökkentek.

2020. 03. 24. 17:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte azonnal reagált a budapesti albérletpiac is a koronavírus-járvány okozta válságra: a kiadó fővárosi lakásokról szóló hirdetések száma március elejével összevetve 5 százalékkal nőtt, a bérleti díjak pedig néhány százalékot csökkentek. Bár ez a díjcsökkenés még nem jelentős, ilyenre az elmúlt évek folyamatos drágulása közepette hosszú évek óta nem volt példa. Az Ingatlan.com elemzése szerint elsősorban a belső fővárosi kerületekben látható a változás. A külföldi turisták körében korábban népszerű VI. kerületben az albérleti kínálat 8 százalékkal, a VII. kerületben 10 százalékkal nőtt alig több mint két hét alatt. Ugyancsak 10 százalékkal nőtt az V. kerületi albérletkínálat, a VIII. kerületi kiadó lakásoknál pedig 11 százalékkal emelkedett a hirdetések száma. Ez azzal magyarázható, hogy számos, korábban rövid távra, lakáshotelként kiadott ingatlan jelent meg a hosszú távra kínált albérletek piacán.

– Hiába csak egy számjegyű a bérleti díjak csökkenések a szóban forgó kerületekben, azért ez jelentősnek mondható. Még látványosabban mutatja a járvány árakra gyakorolt hatását, hogy jelentősen megnőtt a havi 100 ezer forintnál olcsóbban bérelhető lakások száma a fővárosban – emelte ki Balogh László, a hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője. Az elemzés szerint a vidéki egyetemvárosokban egyelőre nem láthatók a fővárosihoz hasonló változások. A fővároson kívül ugyanis korábban sem voltak jelentős számban lakáshotelként használt ingatlanok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.