Lakáspolitikai fordulatot szorgalmaz Matolcsy György

A jegybankelnök nullaszázalékos hitelt kínálna tízéves futamidővel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 09. 14. 17:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lakáspolitikai fordulatot szorgalmaz Matolcsy György. Legfrissebb írásában a jegybankelnök egyebek mellett nullaszázalékos hitelt kínálna az új zöldotthont építőknek és vásárlóknak, tízéves futamidővel és a források megosztásával. A Növekedés.hu-n megjelent írásában Matolcsy György leszögezte, hogy a mai lakáspolitika inflációt termel és nem új otthont teremt, és hibának nevezte a kedvezményes lakásáfa visszaemelését is.

Szerinte szükség volna egy olyan programra, amit a jegybankok indíthatnának el, miután kormánydöntés születik a lakáspolitikai fordulatról. Ennek hiányában nem érdemes a jegybankoknak lépniük, mert a fordulathoz ugyan kell, de nem elegendő a forrásoldal megerősítése – írta a távirati iroda tudósítása szerint. Úgy látja, ma kínálati fordulatra van szükség, mert az erős kereslet nem találkozik hasonlóan erős kínálattal a lakáspiacon.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint az általa Új otthon programnak nevezett rendszerben az olcsó, nullaszázalékos hitel még nem terheli hosszú távon a jegybanki mérleget. „Fele-fele” alapon kínálna forrást a jegybank, azaz a teljes forrásszükségletet meg lehetne osztani a jegybanki, illetve a saját, a családi, a baráti, egyéb banki források és a kormányzati támogatások között. Felső határokkal jelentős összegű hitelforrást kínálna a program a családoknak és az ingatlanfejlesztőknek egyaránt. A nagyobb mértékű hitelkeretek a mainál lényegesen nagyobb otthonok megépítését teszik lehetővé, mind vevői, mint fejlesztői oldalon – jegyezte meg a jegybank első embere.

A programmal nyerhetne az ország évi 30-40 ezer új otthont, erős támogatást a demográfiai fordulathoz, évi egyszázalékos többlet GDP-növekedést, 40-50 ezer új, teljes munkahelyet, jelentős költségvetési többletbevételt, zöld és energiatakarékos új lakásállományt, új kertvárosokat, új tereket nagycsaládosoknak és családi együttéléseknek, új „otthonom a váram” védelmi vonalakat a járványhelyzetekre, és még lehet sorolni a várható előnyöket – olvasható Matolcsy György írásában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.