Lassabban, de biztosan nőtt tovább az ipar

Az év hátralévő részében a legfontosabb kérdés, hogy a nemzetközi lassulást mennyire tudják ellensúlyozni a magyar iparban megjelenő új kapacitások.

Magyar Nemzet
2019. 06. 07. 17:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ipari termelés mértéke áprilisban 6,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a termelés az év első négy hónapjában 6,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában – közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított kibocsátás márciushoz viszonyítva 1,1 százalékkal csökkent.

– Bár ez lassulást jelent márciushoz viszonyítva, a magas bázis miatt jó eredmény. Az év hátralévő részében a legfontosabb kérdés, hogy a nemzetközi lassulást mennyire tudják ellensúlyozni a magyar iparban megjelenő új kapacitások – mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Az év első három hónapjában az Euró­pai Unió összességében viszonylag gyenge ipari teljesítményt mutatott, a magyar ipar pedig tempós bővülést ért el.

Németh Dávid szerint vannak kedvezőtlen jelek, egyes gyárak bejelentették, hogy rövidített munkahét bevezetésére készülnek, ami visszafogja a növekedést.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a bizonytalanságokkal szemben a belföldi kilátások kedvezők: idén már a tavalyi rekordérték csaknem héttizedének ­megfelelő, 970 mil­liárd forintnyi működőtőke-beruházást jelentettek be.

Suppan Gergely szerint a javuló autóipari lehetőségek miatt idén hat százalék közeli növekedés várható a tavalyi 3,6 százalék után. 2015 óta az ipari termelés 15,3 százalékkal, 2010-zel összevetve pedig 41 százalékkal bővült.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.