Lassabban és drágábban készülnek az irodaházak

Magyar Nemzet
2019. 06. 27. 17:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a megrendelések száma folyamatosan növekszik, a múlt évi építőipari folyamatok az idei évre tovább erősödtek, a piaci szereplőknek még nagyobb kihívásokkal kell szembenéz­niük – áll a CBRE Fit-Out Cost Guide magyar piacra fókuszáló, az irodahelyiségek kialakításával kapcsolatos költségeket elemző kiadványában.

A világ vezető ingatlanbefektetési tanácsadója szerint a jelentős áremelkedés két fő építőipari tényező következménye. Az egyik az erősödő munkaerőhiány, hiszen statisztikai adatok szerint a szakképzett munkavállalók száma 2007 és 2012 között 26 százalékkal csökkent. A munkaerőhiány az iparág minden területét érinti, a képzett szakmunkásoktól kezdve a magasan képzett mérnökökig, a szomszédos országok pedig hasonló cipőben járnak. A másik jelentős probléma, hogy a folyamatosan növekvő építési költségek és az alvállalkozók, beszállítók leterheltsége miatt az átfutási idő is folyamatosan növekszik.

A CBRE szerint mindez a kereslet folyamatos növekedésével társul. 2016 és 2018 között a növekvő építkezési megrendelések és az emelkedő építési anyagárak 25 százalékos árnövekedést okoztak, miközben az építkezés költségei 32 százalékkal, a kiegészítő költségek pedig 14 százalékkal emelkedtek. Az elemzés szerint az irodaépítések üteme némileg mérséklődni fog 2020-ra, majd várhatóan alacsonyabb szinten állandósulnak a 2023-ig tartó időszakban. Az átfutási idő a költségvetéssel párhuzamosan folyamatosan nőni fog.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.