Lassan teljesítjük a 2020-ra tett munkaerőpiaci vállalást

Tovább csökkent a munkanélküliség hazánkban, az állástalanok aránya 3,5 százalék volt a február és április közötti időszakban, ezzel a negyedik legjobb adat hazánké az Európai Unióban. A foglalkoztatottak 4,5 milliós száma már csak egytized százalékponttal marad el a 2020-ra kitűzött 75 százalékos vállalásunktól.

Nagy Kristóf
2019. 05. 30. 13:39
null
A magas hozzáadott értéket előállító dolgozók száma is nőhet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A rendszerváltás óta nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint idén a február és április között vizsgált időszakban, a 2010-es közel 12 százalékról 3,5 százalékra csökkent a munkanélküliség, ami a negyedik legalacsonyabb az unióban – hangsúlyozta tegnap a pénzügyminiszter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb munkaerőpiaci adataira reagálva.

Varga Mihály emlékeztetett: a munkavállalást ösztönző gazdaságpolitika, a célzott foglalkoztatási programok, a munkahelyteremtő beruházások és a munkát terhelő adók csökkentése eredményesek, hiszen kilenc év alatt kevesebb mint harmadára csökkent az állás nélkül lévők száma hazánkban. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a kedvező folyamatokat tovább segítheti a rugalmas foglalkoztatás elterjesztése, a képzések, átképzések erősítése és a munkaerő-közvetítés hatékonyabbá tétele a járási foglalkoztatási osztályokon. A kormány már hat megyére terjesztette ki a munkaügyi hivatalok megújítását célzó programot, s fokozatosan az egész országban kiépül az új rendszer. Az átalakítás célja, hogy a még meglévő munkaerő-tartalék könnyebben elhelyezkedhessen a versenyszférában, eddig több mint 13 ezer álláskeresőt közvetítettek ki sikeresen.

A magas hozzáadott értéket előállító dolgozók száma is nőhet
Fotó: Mirkó István

Varga Mihály hozzátette: a kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodás, amely a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelését, illetve ezzel párhuzamosan a munkaadói adóterhek érdemi mérséklését tartalmazza, hozzájárul ahhoz, hogy a magas hozzáadott értéket előállítani képes munkakörökben is tovább emelkedhessen a foglalkoztatottak száma az elkövetkezendő időszakban.

A február és április közötti időszakban átlagosan 47 ezer fővel dolgoztak többen, mint 2018 azonos időszakában, összesen 4,492 millióan. Ezzel a foglalkoztatottsági ráta 74,9 százalékra nőtt a 20–64 éves korcsoportban, hajszálnyira elmaradva a 2020-ig tett, 75 százalékos európai uniós vállalásunktól. A munkanélküliség 3,5 százalékra esett, a vizsgált időszakban 162 ezren szerepeltek az álláskeresői nyilvántartásban. A közmunka is tovább zsugorodott: a közfoglalkoztatottak száma 40 ezer fővel, 117 ezerre esett, az adatok pedig azt jelzik, a versenyszférában sikerült munkát találniuk az érintetteknek.

Visszaültetnék az iskolapadba az alulképzetteket

Pénzügyi elemzők szerint egyre lassabban növelhető a foglalkoztatottság, mivel szinte már csak a képzetlen munkaerő maradt szabadon a piacon. Horváth András, a Takarékbank elemzője arra figyelmeztetett, a teljes foglalkoztatottság további 250-300 ezer új álláshely betöltése után lenne elérhető. Ám a foglalkoztatottság szintjén érdemben már csak úgy lehet javítani, ha a kormány az alacsonyan képzetteket szakpolitikai intézkedésekkel „bekényszeríti” az oktatási rendszerbe. Az elemző úgy véli, érdemben nem mozdul a munkaerőpiac, amíg a hazai bérek el nem érik azt a szintet, amitől elindulna a magasan képzett munkaerő be- és visszaáramlása.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.