Leállt csütörtök hajnalban a Paksi Atomerőmű 4. blokkja

Egy irányítástechnikai berendezés hibásodott meg, a blokk biztonsága nincs veszélyben.

2020. 08. 13. 9:30
null
A blokk továbbra is biztonságos Fotó: Sóki Tamás Forrás: MTI/Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy irányítástechnikai berendezés meghibásodása miatt csütörtök hajnalban leállt a Paksi Atomerőmű 4. blokkja – közölte honlapján az atomerőmű. A blokkot 3 óra 45 perckor automatikus védelmi működés állította le, a szakemberek dolgoznak a hiba elhárításán.

Péntektől ismét száz százalékon üzemel a 4. blokk
Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) honlapján azt közölte, hogy egy, a nagynyomású előmelegítőhöz kapcsolódó irányítástechnikai berendezés hibásodott meg. Az esemény a blokk biztonságát nem veszélyeztette, és a környezetre sincs hatással.

Frissítés

A Magyar Nemzetet a létesítmény kommunikációs igazgatója arról tájékoztatta, hogy

legkésőbb péntek este 6 órára visszaáll a Paksi Atomerőmű 4. blokkja a száz százalékos teljesítményre.

Kovács Antal a meghibásodásról szólva hozzáfűzte, hogy a leállás az első védelmi vonalban történt, van még jó néhány berendezés, amely az atomerőmű biztonságát garantálja, de ebben az esetben ezek működésbe lépésére nem volt szükség. Kovács Antal jelezte azt is, hogy a péntek estig elvégzendő javítás gyakorlatilag egy alkatrész cseréjét jelenti.

Az esemény a nemzetközi nukleáris eseményskála (INES) hét fokozatának legalsó kategóriáját sem érte el, vagyis nem veszélyeztette a nukleáris biztonságot. Azonban az erőműnek az ilyen, nullás eseményeket is jelentenie kell az OAH felé, a hivatal pedig értékeli azokat. Az atomerőmű összesítése szerint 2020 második negyedévében összesen hét nullás esemény történt, ezek közül hat a 4. blokkot érintette.

A blokk továbbra is biztonságos

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Jellemzően kisebb alkatrészek hibájára derült fény, például egy hűtőköri szivattyú csapágya kopott el, más esetekben megszakítókat kellett kicserélni, alkalmanként a generátorral és a gőzfejlesztőkkel akadt kisebb, rövid időn belül orvosolható gond.

Tavaly, amikor rekordmennyiségű áramot termeltek az erőműben, sem történt az INES-skálán 1-es vagy magasabb besorolású esemény az erőműben, és nullás eseményből is minden korábbinál kevesebbet, összesen tízet regisztráltak.

Frissítés

​A hiba elhárítását követően a Paksi Atomerőmű 4. blokkja 2020. augusztus 14-én 13:00 órától ismét névleges teljesítményen üzemel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.