Legmodernebb gyáraikat telepítik ide a németek

A német-magyar kétoldalú kereskedelmi forgalom minden évben rekordot dönt, a német befektetők a legmodernebb gyárakat hozzák Magyarországra. A hazánkban működő hatezer német vállalat háromszázezer magyar dolgozónak ad munkát, és már idén is számos nagy német beruházásról született döntés.

Magyar Nemzet
2019. 08. 31. 14:29
VARGA Mihály
Varga szerint rekordokat ér el az együttműködés Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly visszajelzésnek tekinthető, hogy a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 2019 tavaszán publikált konjunktúrajelentése szerint a cégek 82 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ismét Magyarországon hajtaná végre beruházását – erről beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter tegnap Budapesten, a Continental-csoport budapesti gyárának 30. évfordulós ünnepségén. Elmondta: a Continental Automotive Hungary az elmúlt években az egyes termékek gyártásától a legmodernebb technológiák fejlesztőjévé, tudásközponttá vált.

„Egy olyan vállalat magyarországi működésének évfordulóját ünnepeljük, amely világviszonylatban is élen jár az új technológiák kialakításában, a kutatás-fejlesztésben és az innovációban” – fogalmazott az MTI szerint.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Magyarország rendszerváltozás utáni három évtizedének fontos szereplői voltak az itt megtelepülő német vállalatok, amelyek beruházásaikkal, tapasztalataik megosztásával és az általuk támasztott követelményekkel is hozzájárultak a magyar piacgazdaság megteremtéséhez.

Varga szerint rekordokat ér el az együttműködés
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszter szerint a két ország közös érdeke az európai gazdaság versenyképességének emelése. Magyarország és Németország gazdaságfejlesztési tervei ugyanabba az irányba mutatnak: a digitalizáció támogatását, a termelés hatékonyságának és versenyképességének emelését tűzték ki célul. A folyamatot segítheti, hogy Magyarország Közép-Európa országaihoz hasonlóan jóval az uniós átlag felett teljesít, ezért a régió a jövőben egyre nagyobb mértékben járulhat hozzá Európa gazdasági teljesítményéhez.

Varga Mihály friss adatként említette, hogy több mint négyezermilliárd forint beruházás valósult meg hazánkban az idei első fél évben, ami mintegy húszszázalékos bővülést jelent. A beruházási ráta meghaladhatja a 27 százalékot, ezzel szerinte az uniós tagállamok élmezőnyébe kerültünk.

A Continental a világ egyik vezető technológiai vállalata, Magyarországon hét gyárral, egy gumiabroncs-kereskedelmi képviselettel, egy logisztikai központtal, valamint egy mesterséges intelligencia-fejlesztő központtal van jelen, és a bérelt munkaerővel együtt több mint nyolcezer munkavállalót foglalkoztat. A vállalat debreceni elektronikai gyárának zöldmezős beruházása 2018 harmadik negyedévében kezdődött el – ezt már Keszte Róbert, a Continental Automotive Kft. ügyvezető igazgatója mondta. Közölte: a Continental folyamatosan és nagymértékben járul hozzá a közlekedés biztonságának javításához és a globális klímavédelemhez, mindezt teszi fékrendszerek, hajtómű- és futómű-komponensek gyártásával, a járműelektronika, gépjárműabroncsok és műszaki elaszto­mer-termékek előállításával.

A Continental-csoport Magyarországon 2018-ban elnyerte az Év gyára, majd az Ipar 4.0 Mintagyár címet. Az elmúlt évek sikereire alapozva 2010 óta már elektromos meghajtású autókhoz és hibrid modellekhez is gyártanak különböző rendszereket, egyúttal alapító tagjai a mesterséges intelligencia-koalíciónak, és társadalmi felelősségvállalásuk részeként két éve elindították a duális képzést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.