Lejtmenetre váltottak a tőzsdék

Miután a világ tőzsdéi tavaly páratlan emelkedést produkáltak és még az idei év első napján is erősödtek, szokatlan jelenségként próbál megbarátkozni a piac a ténnyel, hogy a múlt heti zárás óta esésbe fordultak az indexek. A fő ok, hogy a geopolitikai feszültségek időközben hirtelen megnőttek, miközben az arany ára újra kilőtt.

Fellegi Tamás Péter
2020. 01. 07. 16:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év első három tőzsdenapja eső részvényárakat hozott, miközben a tavalyi év még remek eredménnyel zárult a részvénybe fektetők számára. Kérdés, hogy vajon csak az időszerűvé vált piaci korrekcióról van szó, vagy ezúttal komolyabban megijedtek a befektetők a frissen kirobbant közel-keleti válságtól?

A 2019-es év egész kivételesen jól sikerült a tőzsdéken: hatalmas felfutás következett be, ráadásul úgy, hogy az emelkedő trend immár több mint 10 éve tart. Igaz, 2018 végén volt egy igen erős visszaesés a tőzsdei árakban, leginkább amiatt, hogy a nagy jegybankok monetáris szigorításba kezdtek, így a piacokon évek óta növekvő fedezetlen pénzmennyiség, amely az árfolyamok emelkedését táplálta, egyre inkább zsugorodott. A mélyrepülés persze jelentősebb volt, mint amit a helyzet indokolt, de a tőzsdei mozgások többnyire hevesebbek, mint amire fundamentális okok alapján számítani lehetne, rövid távon ugyanis a pszichológia, a befektetők lélektana alakítja az árakat.

A részvényárak így 2019 elején viszonylag alacsonyak voltak, az éves emelkedés egy része eleve a 2018 végi nagy esés korrekciója volt. A jegybankok ismét lazításba kezdtek, így ismét jönni kezdett a pénz a piacokra. Végül a legfontosabb tőzsdeindexnek tartott amerikai S&P 500 közel 30 százalékkal kapaszkodott feljebb az év folyamán, a német tőzsdeindex, a DAX 25 százalékkal erősödött, és hasonlóan teljesített a többi fontosabb európai tőzsdeindex is. A rekorder a görög börze lett 50 százalékkal, ami ezúttal érthető is: a 2015 közepén teljesen reménytelennek tűnő helyzetben lévő ország gazdasági stabilitása immár teljesen helyreállt. A hazai BUX is szépen teljesített, elsősorban az OTP és a Richter erősödésének köszönhetően.

Az idei év első kereskedési napja még emelkedést hozott: több tőzsdeindex történelmi csúcsára jutott. Múlt pénteken azonban már megfordult a trend: lejtmenet kezdődött, ami tegnap folytatódott. Az esés többnyire nem volt nagy mértékű, de az év első három napja negatív egyenleget hozott, és a befektetők, elemzők kiemelten figyelik az első periódus irányát. A tavalyi, különösen az utolsó hónapokra jellemző nagy erősödés után ez még egészséges korrekció is lehetne, csakhogy mindjárt az év első napjaiban váratlan események következtek be.

A New York-i parketten is pattanásig feszült a helyzet, próbálják megbecsülni a jövő árfolyammozgásait
Fotó: REUTERS/Bryan R Smith

Az elmúlt decemberben a világ fellélegzett, hisz az egész évben nyomasztóan ható két esemény, az amerikai–kínai kereskedelmi háború és a Brexit körüli bizonytalanság lényegében megszűnt, joggal számíthattak tehát a pia­cok nyugalmasabb időszakra. Most azonban az Irakban elkövetett merényletek és a rájuk adott amerikai válaszok után a Közel-Keleten rendkívül feszültté vált a helyzet, és bár komoly fenyegetések korábban is elhangzottak az Egyesült Államok és Irán között, ez a szituáció sokkal kiélezettebbnek tűnik, nem beszélve Irak ismét bizonytalanná váló helyzetéről.

Az eddigi tőzsdei árfolyamesésről önmagában nehéz lenne kijelenteni, hogy kifejezetten a hirtelen komolyabbra forduló geopolitikai feszültségek hatására alakult ki, azonban az a tény, hogy a sokszor menedékeszközként szolgáló arany ára az idei 1523 dolláros nyitóárról tegnapra 1580 dollárig szaladt fel, arra utal, hogy a befektetők az eladott részvények helyett biztonságosabb eszközöket keresnek. A visszaesés mögött ennek tükrében már nagyobb valószínűséggel húzódik meg a pattanásig feszült közel-keleti helyzet, így jó eséllyel a következő napok-hetek tőzsdei mozgását is meghatározza, hogy eszkalálódik-e a válság, vagy sikerül elkerülni, ahogy ez a korábbi incidensek után is történt.

A hazai tőzsde indexe, a BUX nagyobb mértékben esett, mint a legtöbb tőzsdeindex, de hozzá kell tenni, hogy az emelkedés is nagyobb volt az elmúlt hónapokban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.