Leminősítette Románia kilátásait a Fitch

Magyar Nemzet
2020. 04. 20. 9:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Románia államadós-osztályzatának kilátását a Fitch Ratings. A távirati iroda összefoglalója szerint a nemzetközi hitelminősítő mindenekelőtt azzal a várakozásával indokolta a múlt péntek éjjel Londonban bejelentett lépést, hogy az új típusú koronavírus okozta járvány tovább rontja Románia máris meglehetősen gyenge költségvetési pozícióját, és emiatt rövid távon várhatóan jelentősen romlik a román közfinanszírozási helyzet. A cég egyszer­smind megerősítette Románia hosszú futamú szuverén devizaadósság-kötelezettségeinek BBB mínusz osztályzatát. Ez a besorolás a befektetési ajánlású kategória alapszintje, és ha ezt az osztályzatot a Fitch leminősíti, Románia átkerül a befektetésre nem ajánlott kategóriába.

A Fitch múlt pénteki lépésével Románia május 1-jén aktuális következő hitelminősítői felülvizsgálatát hozta előbbre, mivel úgy ítélte meg, a fejlemények indokolttá teszik az eltérést az előre meghatározott menetrendtől. A cég várakozása szerint a román bruttó hazai termék (GDP) az idén 5,9 százalékkal zuhan a tavaly mért 4,1 százalékos növekedés után. Ez azt jelenti, hogy a román gazdaság idei teljesítményére adott prognózisát a Fitch tavaly november óta 9,2 százalékponttal rontotta. A romániai munkanélküliségi ráta a tavalyi 3,9 százalékos mélységi rekordról az idén 8 százalékra emelkedik, ami a romániai munkanélküliség eddigi legnagyobb arányú éves növekedése lenne.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.