Lépett a magyar jegybank

Mentességet kapnak az év végéig a kis- és közepes vállalatok a növekedési hitelprogram keretében felvett hiteleik törlesztése alól – döntött az MNB. A bankokat pedig arra szólítja fel, hogy az egyéb vállalati hitelek esetében maguk alkalmazzanak törlesztési moratóriumot. Ezzel egy időben a bankok likviditását segítő intézkedéseket is hoztak.

Fischer Patricia
2020. 03. 17. 6:25
null
Jól időzítették a döntést, mert a járvány okozta bevételkiesés számos ágazatban azonnal jelentkezik Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány következtében kialakult rendkívüli helyzetre való tekintettel törlesztési moratórium alkalmazására szólította fel vállalati hiteleknél a bankokat a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Ez a lépés segíthet átvészelni az átmeneti fizetési nehézségeket, és támogatja a gyorsabb helyreállást. Az MNB azt is közölte honlapján: amennyiben a hazai bankok nem teszik lehetővé önként a fizetési moratóriumot, felkéri a kormányt, hogy maga rendelje el azt. A jegybank úgy kalkulál, hogy az intézkedés fenntartása az év végéig indokolt.

A jegybank emellett saját hatáskörben a Növekedési hitelprogram (nhp) keretében folyósított hiteleknél törlesztési moratóriumot hirdet, valamint engedélyezi a hitelek átstrukturálását, a törlesztés ütemezésének átalakítását. Az nhp-ban részt vevő kis- és középvállalatok mentességet kapnak az év végéig az nhp-s hite­leik törlesztése alól, és így a bankoknak sem kell a refinanszírozási hitelek törlesztését teljesíteni a jegybank felé. Ez a jegybank számításai szerint több mint 25 ezer vállalatot érinthet. Az MNB a részletszabályokat hamarosan elérhetővé teszi a hiteleket kibocsátó partnerintézményei számára – olvasható a jegybank oldalán.

Az MNB arról is határozott, hogy a bankrendszeri likviditás erősítése és a likviditáskezelés támogatása érdekében a hétfői 1, 3, 6 és 12 hónapos futamidejű FX-swap tenderek mellett napi rendszerességgel egyhetes futamidejű forintlikviditást nyújtó FX-swap tenderekkel áll a bankok rendelkezésére. További döntésig az MNB az egyhetes swaptendereket a hét minden munkanapján meghirdeti, a tender paramétereit minden nap a tenderfelhívás megjelentetésekor teszi közzé.

Jól időzítették a döntést, mert a járvány okozta bevételkiesés számos ágazatban azonnal jelentkezik
Fotó: Kurucz Árpád

– Makrogazdasági szempontból alapvető fontosságú, hogy a vállalatok lehetőség szerint ne dőljenek be, ehhez ad segítséget a jegybank mostani intézkedése – mondta a Magyar Nemzetnek Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy a tartozások nem tűnnek el, a moratórium lejárta után azokat ki kell majd fizetni. Várhatóan az egyes cégek teherbíró képességének függvényében akár egyedi megállapodások is születhetnek majd a törlesztés mikéntjéről, azonban ennek részleteit még nem tudni – tette hozzá az elemző.

Míg az nhp esetében a bankoknak sem kell a moratórium ideje alatt a jegybank felé fizetni, az egyéb vállalati hiteleknél más a helyzet. Ott magának a banknak kell megfinanszírozni a ­kiesett törlesztőrészleteket, így Németh Dávid szerint elképzelhető, hogy a jegybank ezeknek a bankoknak különböző finanszírozási konstrukciókkal is segítséget nyújt. Azt ugyanakkor, hogy a nem ­nhp-s vállalati hiteleknél mennyi időre alkalmazzák a törlesztési morató­riumot a pénzintézetek, a mostani intézkedések alapján saját maguk is eldönthetik, így míg az nhp esetében az év végéig mentesülhetnek a vállalatok a fizetési kötelezettség alól, az egyéb kölcsönöknél ez ennél rövidebb idő is lehet.

Számos ágazatban rögtön jelentkezik a bevételkiesés, így a jegybank nagyon jól időzítette a döntését – vélekedett Boros Imre közgazdász.

Mivel a koronavírus-járvány lefolyása kapcsán nagy a bizonytalanság, sok múlik azon, hogyan lassítható a következő néhány hétben a vírus terjedése, és ha ez sikerül, a hangsúly a gazdasági károk enyhítésére kerülhet át – fogalmazott Boros Imre. Szerinte az MNB következő lépésének azt kellene céloznia, hogy további kedvezményes hitelek segítségével azok a cégek, amelyek a mostani időszakban forgalomkiesést szenvednek el, meg tudják tartani a munkaerőt, hisz így a vásárlóerő továbbra is biztosított, ami a gazdaság helyrezökkenéséhez nélkülözhetetlen.

Tizenkét pont az elnöktől

A magyar gazdaság védelméről és a gazdaság újraindításáról írt Matolcsy György a Növekedés.hu-n. A jegybank elnöke 12 pontban foglalta össze a tennivalókat. Szerinte a gazdaságvédelem kulcsa a munkahelyek megőrzése, és a sérülékeny vállalati csoportok megerősítése. Többek között szükség van költségvetési forrásokból fedezett, célzott munkahelyvédelmi programokra. Fontos a gyorsaság, minden eldöntött beruházást gyorsítani kell, elsősorban az állami szektorban, de állami ösztönzéssel mindenhol. Új lakásépítési programot sürget és a digitális gazdaságra való átállás fontosságát is hangsúlyozza a jegybank elnöke.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.