Letiltották a texasiakat a hősugárzóról

Éppen a legnagyobb hidegben nem használhatják az extra fűtést, áramkimaradással is kell számolnia a lakosságnak.

2021. 02. 16. 15:48
Texas havazás
AUSTIN, TX - FEBRUARY 15: People carry groceries from a local gas station on February 15, 2021 in Austin, Texas. Winter storm Uri has brought historic cold weather to Texas, causing traffic delays and power outages, and storms have swept across 26 states with a mix of freezing temperatures and precipitation. Montinique Monroe/Getty Images/AFP (Photo by Montinique Monroe / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP) Fotó: Montinique Monroe Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kellemetlen korlátozásokkal kell szembenézniük a texasiaknak az idei tél legkeményebb időszakában: tervezett áramszünetekkel oldják meg a szolgáltatók a hálózati terhelés kiegyensúlyozását, az akár egyórás kimaradásokra még napokig lehet számítani – figyelmeztették az embereket Brazos Valley megyében az állam áramszolgáltatói hétfő délután, miután életbe lépett a hármas szintű energetikai veszélyhelyzet. Egyúttal arra kérték a magán- és az üzleti fogyasztókat, hogy lehetőség szerint takarékoskodjanak a villamos energiával. Ez azért kellemetlen, mert éppen a hideg, a plusz fűtési igény miatt kerülnek elő a kisebb, elektromos fűtőtestek, hősugárzók, illetve ilyenkor vetik be sokan a klímaberendezések fűtő üzemmódját is. A helyzet hasonló a néhány nappal ezelőtti esethez, amikor Svédországban a porszívózás mellőzését kérték a lakosságtól.

A hálózati terhelés kiegyensúlyozását, vagyis az áramfogyasztás és a kínálat kiegyenlítését a hidegben megugró áramigény miatt kell ily módon megoldani. A termelés olyannyira nem tud lépést tartani a fogyasztói igényekkel, hogy

hétfőn elérte a megawattóránkénti kilencezer dollárt az áram ára a tőzsdén, miközben átlagosan 25 dollárba kerül a piacon.

A texasi Austinban most gyalogszerrel a legbiztonságosabb a közlekedés
Fotó: Europress/AFP/Montinique Monroe

Csaknem 23 ezer fogyasztót érintett a körzetenként haladó tervezett áramszünet hétfőn, de állam szerte több mint négymillió otthonban nem volt szolgáltatás. Ugyan a szolgáltatók megpróbálták az egyes kimaradásokat negyven perc alá szorítani, előfordult, hogy ennél hosszabb ideig kellett nélkülözni a villamos energiát az otthonokban. Jelezték azt is, hogy akinél két óránál tovább nincsen szolgáltatás, az üzemzavart jelent és nem tervezett kimaradást, ám a meghibásodást a rossz időjárás miatt nem tudják azonnal, csak két-három nap alatt rendbe hozni.

Kedden további figyelmeztetés jutott el Brazos Valley néhány városának lakóihoz: fogyasztás előtt fel kell forralniuk a vizet, ugyanis az áramkimaradások miatt a vízművek nem tudja garantálni annak a tisztaságát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.