Letörte a koronavírus a külkereskedelmet

Az export 37,9 százalékkal, az import 28,4 százalékkal maradt el idén az egy évvel korábbitól.

Magyar Nemzet
2020. 06. 10. 7:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az euróban számolt export 37,9 százalékkal, az import 28,4 százalékkal maradt el idén áprilisban az egy évvel korábbitól – jelentette tegnap első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A külkereskedelmi mérleg 611 millió euró deficittel zárta a hónapot, nyolcszáznegyvenmillió euróval romlott az importnak az exportnál kisebb csökkenése miatt. A koronavírus-járvány hatására a termék-külkereskedelmi forgalom mindkét irányban jelentősen visszaesett az előző év azonos időszakához képest – fűzte hozzá a KSH. A kereskedelmi mérleg havi egyenlege 2018 augusztusa óta nem volt deficites, akkor is az idén áprilisinak csupán tizede, 62 millió euró volt a hiány.

Az export áprilisi összezuhanása már sejthető volt az ipari termelés múlt pénteken megjelent előzetes adataiból, amely 36,8 százalékos, illetve a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint is 36,6 százalékos csökkenést mutatott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.