London 2035-től kitiltja a belső égésű motorokat

Nagy-Britanniában az eddig tervezettnél öt évvel előbb, már 15 év múlva megtiltják a benzin- és dízelüzemű új személyautók és furgonok értékesítését – közölte a brit kormány.

Magyar Nemzet
2020. 02. 05. 17:16
NEW CARS ON SALE AT A MANCHESTER CAR SHOWROOM.
A tervezettnél öt évvel hamarabb kerülhet sor a lépésre Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy-Britanniában az eddig tervezettnél öt évvel előbb, már 15 év múlva megtiltják a benzin- és dízelüzemű új személyautók és furgonok értékesítését – közölte a brit kormány. London 2017 közepén bejelentette, hogy szélesebb körű, összesen hárommilliárd font (csaknem 1200 milliárd forint) költségvetéssel előirányzott, több évtizedes környezetvédelmi program révén 2040-től már csak elektromos, valamint hibrid üzemű autók és kisteherautók kerülhetnek forgalomba.

Boris Johnson brit miniszterelnök azonban az ENSZ novemberre Glasgow-ba összehívott 26. nemzetközi klímakonferenciájának (COP 26) keddi londoni előkészítő rendezvényén bejelentette, hogy a csak belső égésű motorokkal felszerelt autók és furgonok nagy-britanniai árusítási tilalmát a kormány 2035-re előrehozta. Az új program lehetővé teszi a tilalom ennél is korábbi bevezetését, ha ez technikailag kivitelezhető. Johnson arról is beszélt, hogy Nagy-Britannia 1992 óta 42 százalékkal csökkentette szén-dioxid-kibocsátását, miközben 73 százalékkal emelkedett a brit hazai össztermék (GDP) értéke. Hozzátette, míg 1990-ben a brit áramtermelés 70 százalékát adták széntüzelésű erőművek, ez az arány mára három százalékra csökkent.

A tervezettnél öt évvel hamarabb kerülhet sor a lépésre
Fotó: Reuters

A brit parlament már tavaly környezeti és klímaváltozási szükséghelyzet kinyilvánításáról fogadott el jelképes jelentőségű határozatot. A javaslatot Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője terjesztette be, és az alsóház szavazás nélkül, többségi akaratnyilvánítással fogadta el. A döntés nem törvényerejű, így az aktus önmagában nem kötelezi a konzervatív párti kormányt cselekvésre. A brit kormány azonban már kinyilvánította, hogy a gazdaságnak ­2050-re nettó semleges szén-dioxid-kibocsátóvá kell válnia. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szintén klímaváltozási szükséghelyzetet deklarált, és az elmúlt hónapokban ugyanígy tett többtucatnyi brit nagyváros tanácsa is. A brit törvénykönyvek nem határozzák meg tételesen az éghajlatváltozási szükséghelyzet mibenlétét jogi szempontból, de több város helyhatósága programot fogadott el azzal a céllal, hogy az adott település nettó kibocsátása 2030-ig zéróra csökkenjen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.