Lottólázban ég az egész ország

Igencsak megugrott az utóbbi időben a lottózók forgalma. Tavaly hetente átlagosan 3,4 millió ötöslottó- alapjátékot fizettek be a játékosok, a múlt héten viszont már 5,2 milliót. A növekedés számottevő a hatos lottónál is. A jelenség oka egyszerű: jó ideje nem volt telitalálat. A hét végi sorsolásokon ismét kiemelkedő nyereményekért válthatnak szelvényt a játékosok.

Jakubász Tamás
2019. 03. 23. 6:45
null
A több milliárd forint azokat is szelvényvásárlásra ösztönzi, akik egyébként nem játszanak Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden idők harmadik legmagasabb nyereményét kínálja a hét végén a szerencsejátékosoknak a lottó: az ötösön ma 3,4 milliárd forint a tét, a vasárnapi hatoslottó-sorsoláson pedig több mint 1,5 milliárd forintot nyerhet, aki egymaga találja el a kihúzott számokat.

A növekvő összegek pedig – ahogyan azt az állami tulajdonban álló Szerencsejáték Zrt.-től lapunk megtudta – sokak érdeklődését felkelti. Jól mutatja ezt, hogy miközben tavaly hetente átlagosan 3,4 millió darab ötöslottó-alapjátékot fizettek be a játékosok, addig a múlt héten – az immár 25 hete halmozódó főnyeremény miatt – 5,2 millió darab alapjátékot jegyeztek fel.

Hasonló jelenség figyelhető meg a hatos lottónál is: az elmúlt év utolsó heteiben regisztrált másfél millió alapjáték után a múlt héten már megközelítette a 2,7 milliót a próbálkozások száma. A kiemelkedően magas lottónyeremények miatt többen döntenek amellett, hogy szerencsét próbálnak a jokeren is, ami annyiban nem meglepő, hogy az voltaképpen a lottójátékok kiegészítése.

A kivételes nyeremények időszakában minden bizonnyal bőven akadnak olyanok, akik bár általában nem lottóznak, a nagy pénz miatt mégis kitöltenek egy-egy szelvényt. A Szerencsejáték Zrt. felmérései ugyanakkor azt mutatják, hogy a lottózás majdhogy népszokás idehaza akkor is, ha átlagosnak nevezhető összeget vihet haza az egyedüliként helyesen tippelő.

A több milliárd forint azokat is szelvényvásárlásra ösztönzi, akik egyébként nem játszanak
Fotó: MTI/Mónus Márton

Mint megtudtuk, a cég folyamatosan figyeli a játékosok számának alakulását, a felmérések pedig azt mutatják, hogy több millióan játszanak kisebb-nagyobb gyakorisággal. Egy 2018 második negyedévéről szóló elemzés szerint akkoriban az ötös lottónak 4,5 millió játékosa volt, a hatos lottónak hárommillió, a skandináv lottónak pedig 1,8 millió.

A cégnél hozzátették: azt nem lehet megállapítani, hogy egyes demográfiai csoportok jobban vagy kevésbé szeretik a lottó különböző típusait, annyi azonban elmondható, hogy a fiatal játékosok kezdetben általában a sorsjegyeket kedvelik, később viszont a lottójátékokra is nyitottá válnak.

Érdekességképpen az állami társaságnál megjegyezték: a nagyobb nyeremények felvételekor felajánlják a nyertesnek, hogy névtelenül kitölthet egy kérdőívet, amelyben információkat árulhat el magáról, játékszisztémájáról, életéről.

A korábban kitöltött kérdőívek szerint a hatalmas összegeket zsebre tevő nyertesek között volt olyan, aki azonnal elmesélte a nyeremény hírét családtagjainak, de olyan is akadt, aki azt tervezte, soha senkivel nem fogja megosztani, hogy nagy pénzre tett szert. Abban azonban igencsak hasonlítottak a nyertesek, hogy szinte egytől egyig úgy gondolták: szerintük nem fog megváltozni az életük, bármekkora nyereményhez is jutottak.

Nyereménytörténet

A hatos lottó eddigi legnagyobb főnyereményét – 2,9 milliárd forintot – 2008 szeptemberében nyerte meg egy szerencsés. Emellett két alkalommal, 2012-ben és 2017-ben is 1,5 milliárd forint körüli főnyereménynek örülhettek a mind a hat számot jól megtippelők. A most vasárnap megnyerhető 1,555 milliárd forint a játék történetében a harmadik legnagyobb nyereménynek számít. Az ötös lottó valaha volt legnagyobb nyereménye, több mint ötmilliárd forint 2003-ban, 38 hét telitalálat-mentes időszak után született meg. Szombaton a játék történetének harmadik legnagyobb nyereménye, 3,414 milliárd forint ütheti egy szerencsés markát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.