Szerda éjfélig még írhat sms-t a NAV-nak!

Szerda éjfélig lehet kérni az adóhivataltól a személyi jövedelemadóbevallások postázását. Aki még nem cselekedett, annak célszerű a legegyszerűbb módszert választania, azaz sms-t írnia a hatóság telefonszámára.

Jakubász Tamás
2020. 04. 15. 15:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén is több millió magánszemélynek készített személyi jövedelemadóbevallási tervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A dokumentumok jó ideje megnézhetők az internetes adóbevallási felületen, akiknek viszont nincs ügyfélkapus hozzáférésük, azok szerda (április 15.) éjfélig még megkérhetik a NAV-ot arra, hogy postán küldje el címükre a kitöltött dokumentumot.

A határidő végéhez közeledve a legegyszerűbben úgy kérhetik a postázást az adófizetők, ha sms-t írnak a hatóságnak. A rövid szöveges üzenetet az SZJA rövidítéssel kell kezdeni, majd szóköz után be kell ütni az adóazonosító jelet, amit újabb szóköz után az egybeírt születési dátum követ, előbb a négy számjegyű évszámmal, majd a két-két számjegyű hónappal és nappal. Például így: SZJA 0123456789 19750101. Az adóhivatal a 06-30/344-4304-es telefonszámra várja az sms-eket, amelyekre automatikus választ is küld. Fontos részlet, hogy ugyanarról a telefonszámról több kérelem is elküldhető. Az esti órákban még a hatóság honlapján megtalálható űrlap segítségével is kérhető a postázás.

A bevallási tervezeteket április végéig viszi ki a posta. Jó tudni, hogy a dokumentumok kiküldését – eredménnyel – csak azok a magánszemélyek kérhetik, akiknek nincs ügyfélkapus belépési jogosultságuk. Akik hozzáférnek az internetes állami ügyintézési felülethez, azok a Nav.gov.hu és a Magyarország.hu címről elérhető eSZJA portálon nézhetik meg a hivatal által összeállított nyomtatványt. Itt mód nyílik a tervezet elfogadására és a módosításra is.

A bevallási határidő – akárcsak a korábbi években – május 20. E napig lehet érvényesen nyilatkozni az adó kétszer egy százalékának felajánlásáról is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.