Magabiztosak a bankok a moratóriumban

Változatlanul erős a magyar bankrendszer ellenálló képessége: 2020 második felében tovább javult a szektor tőkehelyzete, miközben a bankok likviditása a korábbi magas szintről is bővülni tudott – mutat rá a jegybank friss pénzügyi stabilitási jelentése.

Magyar Nemzet
2021. 06. 03. 18:09
null
2020.07.09. Magyar Nemzeti Bank pénzügyi jelentés - Bartha Lajos ügyvezető igazgató sajtótájékoztatója. Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság Fotó: ©Móricz-Sabján Simon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közzétette a Magyar Nemzeti Bank a 2020 második felét vizsgáló stabilitási jelentését, amely megerősítette, hogy az elhúzódó járványhelyzetben is kiegyensúlyozott finanszírozási szerkezet jellemzi a bankrendszerünket, amelyben a szereplők képesek biztosítani a forrásokat a vállalatoknak és a háztartásoknak.

A Magyar Nemzeti Bank szerint továbbra is élénken bővül a hitelállomány Fotó: Világgazdaság / Móric-Sabján Simon

A jegybank felidézi:

a koronavírus-járvány időszakában is jól működő hitelpiacok adták a hazai válságkezelés egyik legfontosabb támaszát.

A hitelállomány jelentősen bővült a jegybanki és az állami hitelprogramok és a széles körű fizetési moratórium miatt. A hitelek növekedésének arányát európai viszonylatban látványosnak tartják az elemzők ˜– a cégek 9,4 százaléka mellett a lakosságé 14,5 százalékkal nőtt tavaly.

Kedvező jelenség viszont, hogy élénk a kereslet a beruházási hitelek iránt, illetve hogy a hitelkínálati feltételek csak jóval szűkebb körben és időtávon szigorodtak, mint a 2008-as válságot követő időszakban. Az MNB ezért arra számít, hogy a moratórium meghosszabbításától függetlenül is fennmarad a hitelállomány bővülése az előrejelzési horizonton.

Külön figyelmet érdemelhet a sérülékeny adósok körének felfüggesztett hitelállománya, amely a teljes hitelállomány 10-12 százalékát teszi ki, ezt azonban kezelhető mértékű banki kockázatként értékelik. Úgy is, hogy a vállalatok moratóriumos hiteleinek év közbeni jelentős csökkenésével szemben a lakosság szinte változatlanul magasan, 54 százalékon tartotta az év végén is a felfüggesztett tartozásokat.

A központi bank szerint a vállalati hitelállomány közel 12 százaléka, míg a lakossági 10 százaléka tekinthető kiemelten kockázatosnak.

Ennek veszélyeit viszont jelentős mértékben mérsékli, hogy a GDP-arányos banki eladósodottság összesítve is alacsonyabb szinten van a nemzetközi és korábbi válsághoz képest, ezzel együtt az MNB makroprudenciális eszközeivel is egészséges mederben tartja az eladósodást hazánkban.

Stressztesztgyakorlatot is végeztek: ebben a 2021. júniusig tartó moratóriummal számoltak, és megállapították, hogy

a magyar bankrendszer szinte minden intézménye teljesítené a likviditási és tőkehelyzetre vonatkozó szabályozói előírásokat még egy vártnál jóval súlyosabb válságforgatókönyv esetén is.

 

A mindennapos bolti fogyasztást is egész évben támogató hitelmoratóriumról megjegyzik: tavaly márciustól a lakosság érintett része mintegy 1700 milliárd forint likvid forráshoz jutott.

Az átoltottság növekedésével, a gazdaság kilábalásával párhuzamosan viszont több lehet a kockázat, mint az előny,

ha hosszabb távon, széles körben fenntartják a rendszert. Fokozódhatnak a fogyasztóvédelmi és a banki hitelkockázatok, és lassíthatja a járványból való kilábalást a hitelezési kapacitás szűkülése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.