Magához térhet a világgazdaság

Ezúttal nem bizonyultak kacsának a napok óta terjedő pletykák: péntek este megszületett az amerikai-kínai megegyezés első fázisa. A kereskedelmi háború vége nagy könnyebbség a világgazdaságnak, így természetesen Magyarországnak is.

Fellegi Tamás Péter
2019. 12. 16. 7:34
Containers are seen at the Yangshan Deep Water Port, part of the Shanghai Free Trade Zone, in Shanghai
Eleinte senki nem gondolta, hogy a nagy ázsiai ország és az USA között ilyen hosszas és komoly problémát okoz a vámháború Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek este megszületett az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás első fázisa, ennek eredményeként nem léptek életbe amerikai vámok további kínai termékekre, sőt 120 milliárd dollárnyi termékre az eddigi 15 helyett a fele, 7,5 százalék lesz a tarifa. Cserébe Kína vállalta, hogy 40-50 milliárd dollár értékben vásárol majd évente az Egyesült Államoktól mezőgazdasági termékeket.

Az amerikai fél nem foglalta bele a megállapodásba, hogy a továbbiakban, a végső megegyezés megkötése előtt nem emel vámot, de kifejezte azt a szándékát, hogy nem tesz ilyet mindaddig, amíg úgy látják, hogy Kína jó szándékúan tárgyal. Ráadásul Donald Trump amerikai elnök jelezte, hogy rögtön megkezdik a további tárgyalásokat Kínával, szeretnék minél hamarabb tető alá hozni a megegyezés második fázisát is. Nem akarják ugyanis azt a jövő évi amerikai elnökválasztás utánra hagyni, ahogy ez a korábbiakban felmerült.

Eleinte senki nem gondolta, hogy a nagy ázsiai ország és az USA között ilyen hosszas és komoly problémát okoz a vámháború
Fotó: Reuters

Amikor a frissen elnökké választott Trump bő másfél éve megindította Kína ellen a kereskedelmi háborút az ázsiai ország jelentős kereskedelmi többlete és különféle jogi problémák miatt, a még erős fellendülésben lévő világgazdaságot váratlanul érte a fordulat.

Az országok régóta a vámok és általában a kereskedelmi akadályok leépítésére törekednek, így most szokatlan volt, hogy egyszer csak vámkivetés következett. Eleinte gyors megegyezésre számított a piac, de ez nem valósult meg, sőt a kereskedelmi háború eldurvult: egyre több termékre egyre magasabb vámtarifát szabott ki az Egyesült államok, Kína pedig viszonozta ezt.

A gazdasági növekedés kezdődő visszaesését felerősítette a kereskedelmi háború, ráadásul egy ideje a britek EU-ból való kilépése miatti bizonytalanság is nyomasztóan hatott, mivel egy megállapodás nélküli brit távozás beláthatatlan károkkal járhatott volna. Ez volt a világgazdaságot fenyegető két legfőbb kockázat, és most mindkettő jelentősen enyhült, jó esetben meg is szűnhetnek .

A múlt csütörtöki brit választások stabil parlamenti helyzetet eredményező kimenetele csökkenti a megegyezés nélküli kilépés esélyét, a pénteki amerikai-kínai megállapodás nyomán pedig magasabb gazdasági növekedés várható a két óriási gazdaságban, így közvetve az egész világon is.

Szombaton Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a mostani megegyezés komoly lökést fog adni a világgazdaságnak. Hozzátette, hogy míg az Egyesült Államok hosszú ideig nyitott volt Kína előtt, fordítva ez nem volt így: komoly korlátozások voltak érvényben az amerikai és általában a külföldi befektetésekre, és többek között a szellemi tulajdon jogi védelme sem volt megoldott. Most a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok sokkal kiegyensúlyozottabbak, egyenrangúbbak lesznek a világ első és második legnagyobb gazdasága között, és ez már önmagában kedvező világgazdasági szempontból is.

Természetesen Magyarországnak sem lényegtelen a pénteken született döntés: miután a világgazdaság várható helyzete lényegesen jobb lesz jövőre, mint amire korábban számítani lehetett, csökken az esélye annak, hogy a külső hatások lényegesen visszafognák a magyar gazdaság robusztus növekedési ütemét. A kellemetlen hatások jelei szerencsére eddig sem mutatkoztak: hazáknak sikerült a külső lassulásból eredő hatásokat elkerülnie.

A két fő világgazdasági kockázat kiesésével azonban nagyot nő az esélye, hogy jövőre a világgazdaság összteljesítménye sem alakul olyan gyászosan, ahogy azt előrejelezték, így meg is úszhatjuk a lassulást. Persze megközelítőleg öt százalékos növekedést nehéz tartósan produkálni, de az reális cél marad, hogy a fejlett európai gazdaságok növekedési ütemét két százalékponttal tartósan meghaladja a gazdasági növekedésünk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.