Magasról zuhant meg az OTP

Feltűnően gyengén teljesít a tavalyi év nagy kedvence, az OTP. Természetesen a válság hatása kiszámíthatatlan, de mi lehet az alulteljesítés oka más részvényekhez képest?

Fellegi Tamás Péter
2020. 04. 19. 18:56
null
2020.03.19. Budapest Korona vírus, BUdapest, bankok, banki kölcsön moratórium. Fotó:Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha volt a magyar tőzsdén az utóbbi időben abszolút sikerrészvény a nagyobbak kategóriájában, akkor az az OTP volt. A bankpapír 2018-ban haladta meg a még 2007-ben beállított korábbi, 11 500 forintos csúcsát, amit az előző válság mélypontján, 2009 elején, 1240 forintos árfolyam mellett kevesen tudtak elképzelni. Az emelkedés aztán tavaly gyorsult fel: az árfolyam 16 ezer forint közeléig jutott, és olyan erős volt, hogy közvetlen a mostani összeomlás előtt, február 20-a körül is ezen a magas áron forgott.

Akkor jött azonban a feketeleves, a világméretűvé váló járvány, és annak beláthatatlan gazdasági következményei miatt. A kezdetben még nem olyan vészes tempójú esés március közepén gyorsult fel: akkor 14 ezerről 8500 forint alá zuhant a papír napok alatt. Onnan következett egy nem túl erős felpattanás 10 ezer forint fölé, azonban újra az eladók kezdték uralni a terepet, és múlt héten már új mélypontot ért el a papír árfolyama 8000 forinton, miközben a világ fontosabb tőzsdeindexei a teljes, február óta bekövetkezett esés felét már ledolgozták.

Március közepén gyorsult fel az esés
Fotó: Kurucz Árpád

Az OTP ilyen alulteljesítése meglepőnek tűnhet az előző évek sikerei után, valójában azonban részben annak következménye. Az immár regionális multinak tekinthető magyar bank ugyanis Európában lényegében a legjobban teljesített: a befektetők úgy tekintettek rá, mint az egyetlen növekedni képes bankra az EU-ban, ezért portfóliójukban erősen felülsúlyozták. Ennek következménye volt a nagy tavalyi áremelkedés, amelynek a legtöbb európai bank esetében nyoma sem volt.

Így érkeztünk el a jelenlegi válságig, ami nem vitás, hogy a bankokat is súlyosan fogja érinteni. Hogy mennyire, az természetesen most még felmérhetetlen, de a nagy nyereségek és különösen a növekedés időszakának egy időre biztosan vége. Márpedig az OTP papírjait ezek miatt vették, az alapok ezek miatt súlyozták túl; és az ok, amiért ezt tették, most hirtelen megszűnt, vagy legalábbis teljesen bizonytalanná vált. Mit tesznek hát ilyenkor? Megszüntetik a felülsúlyozást, vagyis sokkal több OTP-papírokat adnak el, mint más bankok, miközben más, válságállóbbnak tekintett szektorban vásárolnak a felszabaduló pénzből, felfelé hajtva a tőzsdeindexeket.

A bankok most összességében sehol nem szerepelnek jól, sokuk az idei mélypont közelében van, és a többiek is legfeljebb kismértékben korrigáltak. Ugyanakkor kevés van, amelyik az OTP-hez hasonlóan felére esett volna, de az előbb leírtak alapján ez immáron érthető. A korábbi kedvenctől szabadulnak a leginkább, bőven van mit eladni. A folyamat azonban óhatatlanul véget ér, amikor az átsúlyozás megtörtént, és ekkor már arra fognak figyelni a befektetők, hogyan birkózik meg az OTP a járvány utáni helyzettel működési országaiban, leginkább persze itthon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.