Magosz: Meg kell akadályozni az uniós agrártámogatások csökkentését

A magyar gazdák a leghatározottabban tiltakoznak az uniós agrártámogatások csökkentése és az ellen, hogy az így felszabaduló forrásokat a migránsok ellátására fordítsa Brüsszel – mondta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI2019. 04. 25. 16:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jakab István ismertette: már csaknem 174 ezren írták alá a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös petícióját, amelyet az új Európai Bizottságnak, valamint az Európai Parlament és annak agrárbizottsága elnökének nyújtanak majd át.

Brüsszel hiába tagadja a források csökkentésének szándékát – mondta Jakab István arra reagálva, hogy a napokban az Európai Bizottság magyarországi képviselete cáfolni kívánta a Magosz álláspontját a csökkentésről és annak mértékéről.

Jakab István kijelentette: a bizottság költségvetéssel összefüggő dokumentumaiból kiolvasható, hogy miközben a 27 tagállam közös agrárpolitikájára jutó források jelentős mértékben, reálértéken 16,5 százalékkal csökkennének – 388 milliárd euróról 324 milliárdra -, addig a migránsok szociális ellátásra, beilleszkedésére az eddigi 10 milliárd euró helyett 32 milliárdot fordítanának.

Mindez Magyarország esetében a közvetlen, terület alapú támogatások 16,5 százalékos, a vidékfejlesztési források 27 százalékos visszaesését jelentené. „Ez lenne az elhanyagolható nagyságrend a brüsszeli bürokraták szerint” – fogalmazott Jakab István. Csaknem tucatnyi agrárfórum tapasztalatait ismertetve hozzátette, a magyar gazdák szerint azonban ez durva lefaragása az eddigi forrásoknak.

Jakab István, aki egyben az Országgyűlés fideszes alelnöke is, hangot adott meggyőződésének, amely szerint a migránsok helyett a magyar gazdák felzárkózását kellene támogatni.

Kijelentette: aláírásgyűjtésüket, amelyhez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is csatlakozott, az interneten is folytatják a www.peticioamagyargazdakert.hu oldalon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.