Magyar kutatók értek el áttörést a zöldebb energiaszektor felé

Az innovációval hidrogénként tárolható a villamos energia, a melléktermék szén-monoxid is hasznosítható.

2020. 09. 30. 15:39
Hyundai Tucson hydrogen fuel cell electric vehicle is filled at pump in Newport Beach, California
Hidrogén töltőállomás Kalifornia államban. Infrastruktúra kérdése Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élenjáró eredményeket mutattak fel a zöldhidrogén előállításának alapját jelentő elektrolizáló technológiákat kutató magyar szakemberek. Szegedi kutatók és ipari partnereik egy saját fejlesztésű, energiahatékony, kizárólag vizet és szén-dioxidot felhasználó elektrolizáló eljárást dolgoztak ki, amellyel a világon elsőként sikerült átlépniük az egy amper/négyzetcentiméter áramsűrűségi álomhatárt a szén-monoxid előállítása során – tájékoztatta lapunkat az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az innovatív technológia megoldást kínál a villamos energia gáz formájában való tárolására. Emellett az eljárás során keletkező szén-monoxid is jelentős értéket képvisel, közvetlenül felhasználható a petrolkémiai értékláncban.

A projekt Janáky Csaba, a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai Tanszékének docense vezetésével, a Thales Nano Energy Zrt. és a W7Energy LLC együttműködésével valósult meg, a magyar kormány és az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramjának a támogatásával. A kutatócsoport módszerét bemutató, úttörő jelentőségű közös tanulmány az energia- és környezettudomány vezető nemzetközi folyóiratában (Energy & Environmental Science) jelent meg.

– A zöldhidrogén nélkülözhetetlen eszköz a 2050-es klímasemlegességi cél eléréséhez, az ITM ezért kiemelten fontosnak tartja a hidrogén- (és biometán-) technológiákon alapuló pilot projekteket – mondta Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár. Emlékeztetett arra, hogy

a klímaváltozás hatásai csak a gazdaság zöldítésével mérsékelhetők.

Ezért a karbonmentes forrásból termelt villamos energia hosszabb távú tárolását lehetővé tevő technológiák egyre fontosabbá válnak. A napenergiával termelt elektromos áram rendelkezésre állása és a felhasználói igény időben és térben is eltérő. Ez az adottság az akkumulátorokon túlmutató tárolási eljárások fejlesztését, az áramtöbblet hatékonyabb felhasználását indokolja.

Fotó: Reuters

A zöldhidrogénről szóló uniós kezdeményezés az Európai Bizottság 2020 júliusában közzétett hidrogénstratégiájára építve azt tűzi ki célul, hogy a hidrogéngazdaság fejlesztése kiemelt figyelmet kapjon a koronavírus utáni időszak helyreállítási beruházásaiban, a klímabarát, fenntartható ipari szektor kialakításában.

A zöldhidrogén hathatós megoldás lehet a különféle ágazatok szén-dioxid-mentesítésére, ezért ösztönözni és támogatni kell a kapcsolódó technológiák fejlesztését és alkalmazását. A magyar álláspont szerint a hidrogéngazdaság fejlesztésének területén az állami és a magánszféra partnerségén alapuló, széles körű nemzetközi együttműködéssel lehet eredményeket elérni.

Kaderják Péter emlékeztetett arra, hogy Magyarország a Nemzeti energia- és klímatervben és az új Nemzeti energiastratégiában is kitért a hidrogén jövőbeli szerepére. A magyar hidrogéngazdaság fejlődésének erőteljes lendületet adhat az idén megalakult Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platform, amely összehozza a kutatás és az ipar érintett szereplőit, és javaslatot tesz egy hazai hidrogénstratégiára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.