Magyarország a saját javára tudta fordítani a változásokat

Szijjártó Péter szerint a külföldi elvárás Magyarországgal szemben az volt, hogy ne keressen saját utakat. Ennek megfelelve ezrekkel többen haltak volna meg.

Forrás: MTI2021. 04. 13. 16:25
LEZSÁK Sándor; SZIJJÁRTÓ Péter; BALLA Csaba
Kiskunfélegyháza, 2021. április 13. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2), Balla Csaba, az orvostechnikai lábbeliket gyártó Berkemann Magyarország Bt. vezetõje (b) és Lezsák Sándor, az Országgyûlés fideszes alelnöke (b3) a cég kiskunfélegyházi üzemében 2021. április 13-án. A vállalat 563 millió forint összegû fejlesztéséhez a kormány mintegy 282 millió forint támogatást ad. MTI/Ujvári Sándor Fotó: Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország a saját javára tudta fordítani a pandémia okozta változásokat, de nem lehetne az új világgazdasági korszak nyertesei között, ha a kormány a külföldi elvárásokra hallgatott volna – mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Kiskunfélegyházán. Szijjártó Péter az orvostechnikai tanúsítású lábbeliket készítő Berkemann Magyarország Bt. beruházást bejelentő sajtótájékoztatóján elmondta: a vállalat 563 millió forint összegű fejlesztéséhez a kormány mintegy 282 millió forint támogatást biztosít.

A miniszter kiemelte: az elmúlt években Magyarország gazdasága úgy megerősödött, hogy ebben a nehéz időszakban is fejlesztésekkel és beruházásokkal tud reagálni a kihívásokra, és egyre több olyan vidéki vállalat van, mint a Berkemann, amelynek versenyképes termékeit a világon mindenhol megvásárolják. Emlékeztetett: az elmúlt egy év a világjárvány következtében nagy egészségügyi és gazdasági küzdelem volt, amelynek során a magyar emberek életét, egészségét és munkahelyeit kellett és kell megvédeni. A kormány mindkét kihívásra a magyar emberek érdekeit szem előtt tartva adott választ.

Szijjártó Péter szerint a külföldi elvárás Magyarországgal szemben az volt, hogy ne keressen saját utakat. Ennek megfelelve azonban ezrekkel többen haltak volna meg, tízezrekkel többen fertőződtek volna meg és több százezren veszítették volna el a munkahelyeiket Magyarországon.

Emlékeztetett rá, a magyar kormány úgy döntött, hogy keletről is vásárol oltóanyagokat. Ennek nyomán, a mai napon Magyarország elérte azt, hogy hárommillió ember a koronavírussal szembeni oltásból legalább az első adagot megkapta. Ezzel az ország a beoltottak száma alapján, lakosságarányosan az Európai Unió második helyén áll. A külföldi elvárásokra hallgatva viszont egymillióval több ember lenne kitéve a fertőzés veszélyének.

Szijjártó Péter szerint folyamatosan azt lehetett hallani, hogy a világjárványnak természetes következménye a tömeges munkanélküliség kialakulása, és ezt kell majd kezelni. A kormány azonban a szociális pénzosztás helyett támogatást ad azoknak a magyarországi vállalatoknak, amelyek beruházásokat hajtanak végre. A fejlesztések felét kifizette, amiért cserébe a vállalatok kötelezték magukat arra, hogy nem bocsátanak el senkit.

A miniszter összegzése szerint, a programban 1434 vállalat vett részt, köztük a Berkemann Magyarország Bt. is, megmentve 270 ezer munkahelyet, így Magyarország kormánya bebizonyította, hogy lehetséges volt megelőzni a tömeges munkanélküliség kialakulását. Mint mondta:

óriási szerepe van a vidéki vállalkozásoknak abban, hogy a magyar gazdaság tavaly beruházási rekordot döntött, Magyarország százmilliárd euró fölött tudott exportálni, és ma már kis híján annyian dolgoznak, mint a világjárványt megelőzően.

A tárcavezető végül megköszönte a Bács-Kiskun megyei vállalatoknak, hogy ebben a nehéz időszakban nem a leépítéseket, hanem a fejlesztéseket és ezáltal a munkahelyek megvédését választották. Mint mondta, a magyar kormány beruházásösztönzési programja 67 megyei beruházás kilencvenmilliárd forintnyi fejlesztéséhez összesen 32 milliárd forint támogatással járult hozzá, megőrizve mintegy 17 400 munkahelyet.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta: választókerületében a világjárvány kezdete óta a vállalatok beruházásaikhoz összességében több mint nyolc és fél milliárd forint támogatást kaptak. A cégek vezetőit arra biztatta: továbbra is éljenek az újabb és újabb lehetőségekkel, mert a kormány segítségére a jövőben is számíthatnak.

Balla Csaba, a Berkemann Magyarország Bt. cégvezetője kiemelte: a fejlesztés során megújulhat a kiskunfélegyházi, a móricgáti és a martfűi üzemük. A minisztérium által meghirdetett versenyképesség növelő támogatási program részeként gyártócsarnokot bővítenek, automata bőrdigitalizáló- és bőrszabászgépeket vásárolnak, illetve szoftverfejlesztéssel speciális cipőipari gépeket modernizálnak. Emellett napelemparkot telepítenek a félegyházi és a móricgáti telephelyükre is. A vállalat a beruházással összességében anyagtakarékosabb és hatékonyabb működésre tud áttérni.

A német tulajdonú Berkemann 135 éve kínál cipőt vásárlóinak, és a kiskunfélegyházi gyár Magyarország egyik legnagyobb cipőipari üzemévé nőtte ki magát. A Berkemann modelljeit ma már a világ több mint negyven országában viselik, és 1997 óta minden pár lábbelit Kiskunfélegyházán gyártanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.