Magyarország összehangolt euróövezeti költségvetésben érdekelt

Magyarország összehangolt euróövezeti költségvetésben érdekelt, a különálló költségvetés csak akkor elfogadható számára, ha összhangban áll más uniós politikákkal – jelentette ki Varga Mihály az euróövezet pénzügyminisztereinek kibővített tanácskozásán.

Forrás: MTI2019. 03. 11. 20:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető a Pénzügyminisztérium (PM) hétfői közleménye szerint kiemelte: valamennyi európai uniós ország érdeke, hogy az eurózóna-költségvetés ne párhuzamos politikák és eszközök kialakításával járjon, hanem az egész Európai Unióban érvényes célokra épüljön.

A pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a tanács a decemberi eurócsúcson elfogadottaknak megfelelően folytatta az eurózóna-költségvetés részleteinek kidolgozását, megvitatva az eszköz lehetséges céljait, valamint a támogatás formáját.

A tagállamok rendkívül megosztottak számos kérdésben. A kiadási célokat illetően körvonalazódik a közös irány, de a finanszírozás és a döntéshozatali struktúra kérdésében még rendkívül messze állnak az álláspontok, emellett sok a bizonytalanság – jegyezte meg Varga Mihály.

Az irányítási és döntéshozatali struktúra kialakításáról elmondta: biztosítani kell az euróövezeten kívüli tagállamok ésszerű és megfelelő bevonását. A gazdasági és monetáris unió mélyítése érdekében Magyarország számára kiemelt prioritás a szakpolitikák teljes EU-körben tartása mellett az egyenlő elbánás, valamint az egyenlő versenyfeltételek biztosítása.

Az állam- és kormányfők tavaly decemberben döntöttek arról, hogy meg kell kezdeni egy, az eurózóna számára létrehozandó költségvetés kialakítását. Eredetileg Németország és Franciaország tett javaslatot erre, amely végül a vezetők döntése alapján nem az eredeti szándékok szerint valósul meg. Az új eszközt a többéves pénzügyi kereten (MFF) belül hozzák létre úgy, hogy az arról szóló döntés csakis teljes EU27-es konszenzussal, az euróövezeten kívüli tagállamok érdekeit teljes mértékben figyelembe véve jöhessen létre – szögezte le Varga Mihály.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.