Magyarországon nem árusítanak génmódosított szegfűt

Nem találtak genetikai eljárással módosított dísznövényeket a Nébih szakemberei hazánkban.

Nagy Kristóf
2020. 08. 16. 21:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem találtak genetikai eljárással módosított dísznövényeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei az idén tavasszal végzett ellenőrzéseken sem – közölte a hatóság. A célvizsgálatban a hatóság emberei kiemelten vizsgálták a cserepes szegfűt, az országos ellenőrzés 81 fajtára terjedt ki.

A Nébih emlékeztetett: néhány éve a dísznövény-szaporítóanyagok GMO-vizsgálata is része a hatóság országos mintavételi tervének. A vágott és cserepes virágok, szobanövények, egyéb dísznövények ellenőrzésének rendszeresítése azt követően vált indokolttá, hogy 2017-ben az európai uniós piaco­kon genetikai eljárással módosított petúniafajtákat zártak ki a forgalomból, amely a hazánkban termesztett növényeket is érintett.

– A cserepes szegfű szaporítóanyagainak palántáját alapvetően a magyar dísznövény-szaporító anyag forgalmazóinak egy szűk köre hozza be Nyugat-Európából, elsősorban Hollandiá­ból és Németországból – részletezte a Nébih. A mintavételnél ezekre az idén hét nagykereskedőre és három termesztőre koncentráltak, ezzel gyakorlatilag az összes olyan szereplő tevékenységét lefedték, amelyeknél előfordulhatott hazánkba érkező génmódosított-szaporítóanyag használata.

Egy-egy megvizsgált helyszínen a felügyelők – a fellelhető fajták mennyiségének arányában – általában 5–21 mintát vettek. A származást igazoló okmányokból megállapítható, hogy az összes, az adott időszakban hazánkba beérkező cserepesszegfű-palánta három német és egy holland vállalattól származott.

A dísznövény-nemesítők és az európai szaporítóanyag-forgalmazók odafigyelnek arra, hogy kerti vagy szobai dísznövényeink génmódosítástól mentesek legyenek – összegezte a hivatal az elmúlt három év vizsgálati tapasztalatait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.