Majdnem egy órával többet dolgoznak otthonról a munkavállalók

Számos vállalat vezetett be a dolgozók ellenőrzését célzó hatékonyságkövető rendszereket.

Forrás: világgazdaság2020. 08. 26. 22:00
null
Villámgyorsan átállt az oktatási rendszer, ebben nagy szerepük volt a fejlett szolgáltatásoknak Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány előremozdította a munkahelyi digitalizációt, a mindennapokban rendszeressé váltak az online konferencia-beszélgetések. A megváltozott körülmények munkavállalói szokásokra gyakorolt hatását vizsgálták a Harvard és a New York Egyetem kutatói a karanténidőszak alatt Észak-Amerikától, a Közel-Keleten át Európáig – írja online kiadásában a Világgazdaság.

A kutatók 21 ezer cég több mint 3,1 millió munkavállalójának anonimizált e-mailjeit, konferenciahívásait és megbeszéléseinek adatait hasonlították össze két négy hetes időszakban: a karantén alatt, illetve azt megelőzően.

A Bloomberg által közölt felmérésből kiderült, egy átlagos munkanap 48,5 perccel tartott tovább a karantén időszakban, mint azelőtt.

Míg a megbeszélések száma 13 százalékkal nőtt, időtartamuk ötödével csökkent, így jellemzően fókuszáltabb megbeszéléseket tartottak a cégek. A munkanapok már a karanténidőszak hivatalos kihirdetése előtt hosszabbodtak, ami a megváltozott munkakörülményekre való felkészülésnek tudható be. Azt még nem lehet kijelenteni, hogy a megváltozott munkavégzési szokások a pandémia előtti szintre mikor térhetnek vissza – idézik Jeff Polzert, a Harvard Egyetem professzorát.

Míg néhány amerikai városban az átlagos munkanap hossza a karantén után hamar visszatért a megszokott kerékvágásba, Európa nagy részén és New Yorkban a hosszabb munkanapok megmaradtak a karantén után is. A felmérés megerősíti azt, hogy az otthoni munkavégzés a munkavállalók számára stresszforrást jelent, hiszen a munkahely és otthon határainak elmosódása könnyen vezethet több munkához, kevesebb pihenéshez és kiégéshez.

Ráadásul, számos vállalat vezetett be a dolgozók ellenőrzését célzó hatékonyságkövető rendszereket.

Magyarországon a Profession.hu készített felmérést, amelyből kiderült, a hazai cégek harmadánál az alkalmazottak heti 5 napot dolgoztak otthonról, 16 százalékuknál 3-4 napos, 7 százalékuknál pedig 1-2 napos távoli munkavégzést rendeltek el. A hazai vállalatok hatékonyságán a válaszadók 18 százaléka szerint javított a home office, a hazai cégvezetők több mint fele tapasztalta, hogy az alkalmazottak munkavégzésén nem változtattak a megváltozott körülmények.

Augusztus közepén elindult Európában a járvány második hulláma, jelenleg közel 820 ezer halottat és 15,6 millió gyógyultat tartanak számon a világon, így a továbbiakban is velünk marad az otthoni munkavégzés – olvasható a vg.hu oldalon.

Bevált a home office és a csökkentett munkaidő a kkv-knál

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések közül a csökkentett munkaidő és a home office sok vállalkozás esetében hatékonynak bizonyultak, így ezek megmaradhatnak a jövőben is – derült ki a K&H Bank egy korábbi felméréséből.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.