Már 75 hónapja emelkednek a reálbérek Magyarországon

Már 75 hónapja töretlenül emelkednek a reálbérek Magyarországon, a családi adókedvezményt is figyelembe véve több mint 47 százalékkal nőttek 2010 és 2018 között – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) csütörtökön, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

Forrás: MTI2019. 05. 30. 12:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KSH azt közölte, hogy márciusban 10,2 százalékkal, 367 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset az egy évvel korábbihoz képest. Az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva 11,0 százalékkal nőttek a keresetek, a bruttó átlagkereset 352 200 forint, a nettó átlagkereset 234 200 forint volt.

A tárca közleményében hangsúlyozta: folytatódott a kétszámjegyű béremelkedés, az idei első negyedévben 11 százalékkal nőttek a bruttó és nettó bérek egyaránt, a reálbérek így 7,6 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál.

A kétgyermekesek reálkeresete csaknem 59 százalékkal, a háromgyermekeseké pedig több mint 76 százalékkal nőtt nyolc év alatt, a családok anyagi helyzete így folyamatosan javul – jelezte a PM.

A tárca kitért arra is, hogy nemzetközi összehasonlításban az euróban kifejezett magyar bruttó bérek nőttek a leggyorsabban 2010 és 2018 között a visegrádi országok közül.

A következő időszakban a minimálbérek érdemi emelésének, az adócsökkentéseknek, a magas munkaerő-keresletnek, a közszféra és a vállalkozások béremeléseinek köszönhetően tovább emelkedhetnek a bérek Magyarországon – emelte ki a PM.

A kormányzati intézkedések is segítették a beruházások kiugró növekedését

A kormány gazdaságpolitikájának és meghozott intézkedéseinek eredményeként idén folytatódott a beruházások dinamikus bővülése. Ebben kiemelt szerepet játszott az uniós források hatékony felhasználása, az otthonteremtési program, valamint az unió legalacsonyabb társasági adókulcsa – így kommentálta a Pénzügyminisztérium (PM) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott jelentését.

A KSH adatai szerint az első negyedévben 26,4 százalékkal nőttek a beruházások a tavalyi 17,0 százalékos emelkedés után. A beruházások erős élénkülését elsősorban a vállalkozások fejlesztései eredményezték, a feldolgozóipar kapacitásnövelést célzó beruházásai 32,6 százalékkal nőttek.

A fejlesztések lendületét mutatja, hogy 2018. negyedik negyedévéhez képest 6,8 százalékos volt a növekedés. A kormány tartósan magas ütemű gazdasági növekedésre vonatkozó várakozásait alátámasztja, hogy szinte valamennyi nemzetgazdasági ágazatban emelkedtek a beruházások. Az egyes szektorok közül a lakásépítésekhez és az infrastrukturális fejlesztésekhez köthető építési beruházások 32,4 százalékkal növekedtek, hasonló mértékű bővülés jellemezte a feldolgozóipart, emellett 20 százalék felett emelkedtek a gépberuházások is.

A vállalkozások beruházási aktivitása kiugró mértékben, 38 százalékkal nőtt, de jelentős fejlesztések történtek a közszféra számos területén is, kiemelten az egészségügyben. A lakásépítési kedv változatlanul töretlen: az első negyedévben 3,7 ezer új lakás épült, ami 8 százalékos bővülés. Ez a következő időszakban tovább folytatódik, hiszen áprilisra már érdemben átlépte a 100 ezret azoknak a családoknak a száma, akik a kormány 2015-ben indult otthonteremtési programjának köszönhetően közel 305 milliárd forint támogatást kaphattak – hangsúlyozta a közlemény.

A kormány gazdaságpolitikai intézkedéseinek és a tőkevonzó befektetési környezetnek köszönhetően a beruházási ráta 2017 óta dinamikusan emelkedik. Az idei év első negyedévében ennek értéke meghaladta a 26 százalékot, amellyel Magyarország az Európai Unió élmezőnyében helyezkedik el, lényegesen felülmúlva mind a tagállamok, mind pedig a visegrádi országok átlagát.

Az év hátralevő részében a beruházások további növekedése várható, amit a már bejelentett, illetve tervezett vállalati fejlesztések, a kedvező hitelezési környezet, a lakásépítések számának emelkedése, valamint az uniós források felhasználása egyaránt támogat. Ezeket a kedvező folyamatokat erősíthetik a kormány versenyképességi programjában foglalt intézkedések is, amelyekkel fenntartható pályán marad az uniós átlagot érdemben meghaladó, négy százalék feletti gazdasági bővülés – állapította meg a Pénzügyminisztérium.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.