Már 90 ezer munkavállaló után igényeltek ágazati bértámogatást

A foglalkoztatottak száma ismét 4,5 millió körül alakul hazánkban, a munkanélküliek aránya az egyik legalacsonyabb Európában.

Magyar Nemzet
2021. 01. 15. 8:56
null
Az ágazati bértámogatási program a vendéglátásban, a turizmusban és a szolgáltató szektorban tevékenykedőknek nyújt célzott segítséget a koronavírus-járvány második hullámában Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az ágazati bértámogatási program a vendéglátásban, a turizmusban és a szolgáltató szektorban tevékenykedőknek nyújt célzott segítséget a koronavírus-járvány második hullámában. A kifizetések folyamatosak, a támogatást eddig több mint 12 ezer munkáltató kérte összesen 90 ezer munkavállalójára, közel 22 milliárd forint értékben. A kormány munkahelyek megvédését szolgáló intézkedéseinek is köszönhető, hogy 2020 végén már többen dolgoztak Magyarországon, mint egy évvel korábban, a járvány megjelenése előtt – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Az ágazati bértámogatás a vírus miatt működésüket erőteljesen visszafogni, szüneteltetni kényszerülő, emiatt komoly nehézségekkel küzdő szektorok vállalkozásainak megmaradását szolgálja.

Az ágazati bértámogatás igényelhető maximális mértéke személyenként havi bruttó 241 500 forint. A program lényege, hogy a bruttó bérek 50 százalékát az állam, 50 százalékát pedig a munkaadó állja. Mivel a vállalkozásoknak a támogatás időtartama alatt járulékot sem kell fizetniük, a bérköltségek mintegy kétharmadát az állam biztosítja – emlékeztetett az államtitkár. Hozzátette, hogy a kifizetések folyamatosak, a bértámogatást a kormányhivatalok – hiánytalan dokumentáció megléte esetén – a tervezett ütemben utalják.

Bodó Sándor jelezte: a kifizetések folyamatosak, a bértámogatást a kormányhivatalok – hiánytalan dokumentáció megléte esetén – a tervezett ütemben utalják

Az érintett munkavállalók több mint negyedére a fővárosból, 10 százalékára Pest megyéből igényeltek támogatást, de jelentős az érdeklődés Győr-Moson-Sopron (6 százalék), Csongrád-Csanád és Hajdú-Bihar (5-5 százalék) megyékben is. A kérelmek háromnegyede a szálláshely-szolgáltatás–vendéglátás szektorból érkezett – derül ki az ITM közleményéből.

Az ágazati bértámogatási program a vendéglátásban, a turizmusban és a szolgáltató szektorban tevékenykedőknek nyújt célzott segítséget
Fotó: Kurucz Árpád

Az ágazati bértámogatás 2021. február 8-ig igényelhető.

A munkaadók a kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályaihoz nyújthatják be egyszerűen kitölthető, egyoldalas kérelmeiket, amelyekhez a dolgozók munkaszerződését kell csatolni. A részletes pályázati kiírás a munka.hu oldalon található meg.

Bodó Sándor kiemelte, hogy a kormány a gazdasági egyensúly megőrzése, a magyar családok létbiztonsága érdekében a koronavírus-járványban is kiemelten kezeli a munkahelyek megőrzését, újak létesítését. A foglalkoztatottak száma a tavaly tavaszi visszaesést követően ismét 4,5 millió körül alakul Magyarországon, a munkanélküliek aránya az egyik legalacsonyabb Európában. A különböző bértámogatások eddig mintegy 70 ezer vállalkozást értek el, 360 ezer munkahely megvédéséhez és létrehozásához járultak hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.