Már a járvány előtt nagyot csökkent London légszennyezettsége

Kétmillió helyett már csak 120 ezer ember él határérték feletti nitrogén-dioxid szennyezésű területen.

Fellegi Tamás Péter
2020. 10. 04. 19:05
A man walks with dogs through autumnal leaves in front of the financial district in London
Szmog akadályozza a látást és a légzést Londonban, de mintha a kutyát sem érdekelné Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Szmog Londonban
Fotó: Reuters

A legtöbb nagyvároshoz hasonlóan London levegője is rendkívül szennyezett volt az elmúlt évtizedekben, de a város 2016-ban hivatalba lépett polgármestere hatékony programot hirdetett a helyzet javítására. Miután a levegőszennyezésért korunkban már túlnyomórészt a gépkocsik egy részének égésterméke tehető felelőssé, a program a szennyező járművek kiszorítására és a városi buszok környezetbarát típusokra való cserélésére koncentrált (eközben az elektromos buszok is megjelentek néhány vonalon). Az erősen szennyező járművekre magas díjat szabtak ki, ha a város belső részébe hajtottak, így többségük egy idő után kívül maradt ezen a zónán, emellett dízelautók már nem kaptak taxiengedélyt.

A The Guardian beszámolója szerint a nitrogén-dioxid szintje négy év alatt 44 százalékkal csökkent, ugyanakkor sok út mellett még mindig magas, a levegőben lévő szálló por koncentrációja pedig szinte mindenhol meghaladja a WHO által még egészségesnek tartott értéket, ezért a program folytatását tervezik. Az adott mértéknél szennyezőbb járművekre kivetett magas díj övezetét jövő év végéig kiterjesztenék a város egyik nagy forgalmú külső gyűrűjéig (ezt úgy lehet elképzelni, mint Budapesten a Hungária körgyűrűt, de távolabb a város belsejétől). 2025-ig szeretnének a WHO ajánlásának a város egész területén megfelelni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.