Már a múlté a belvárosi lakáspiac szárnyalása

Miközben a lakáspiac kezd talpra állni a járvány első hulláma alatti szinte teljes leállás után, érdekes átrendeződések bontakoztak ki a nyár folyamán. Az átlagárak szinte mindenhol mérséklődtek, a budapesti belvárosban pedig nemcsak az alku lehetősége, de az eladási idő is jelentősen megnőtt.

2020. 09. 14. 19:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódtak az elmúlt időszak kedvező folyamatai a lakáspiacon, a múlt hónapban nagyjából a tavalyi augusztusra jellemző mértékű volt a forgalom. A Duna House (DH) szokásos havi becslése szerint csaknem 12 ezer adásvétel zajlott augusztusban, lényegében ugyanannyi, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a Covid–19 első hulláma okozta tavaszi visszaesés miatt éves szinten így is 17 százalékos elmaradásban van jelenleg a lakáspiac. A cég szerint ha a koronavírus-járvány második hullámában nem lesznek az ingatlanközvetítői munkát nehezítő korlátozások, akkor fennmaradhat az eddig tapasztalt gyors visszazárás, és viszonylag erős évet zárhat az ingatlanpiac.

Néhány hónapos lemaradással a jelzálogpiac is rendezte sorait, újra növekedési pályára állva. A DH pénzügyi adatai szerint augusztusban 77 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott, ami az egy évvel korábbi hivatalos jegybanki adatokkal összevetve 11 százalékos bővülést jelent.

Ami a lakások adásvételét illeti,

a nyár végén a keleti és nyugati országrészben egyaránt csökkent a panelek átlagos négyzetméterára. Előbbinél nyolc, utóbbinál hét százalékkal estek az árak az egy évvel korábbival összehasonlítva. A téglalakások Kelet-Magyarországon jellemzően hét, nyugaton két százalékkal kerültek kevesebbe.

Érdekes, hogy a főváros pesti és budai oldalán egyaránt 27 millió forint volt a panellakások jellemző ára, de ez Pest esetében némi drágulást jelent 2019 augusztusához viszonyítva, míg Budán árcsökkenést. A téglalakások ára Budán egy év alatt négy százalékot, Pesten hat százalékot mérséklődött.

Újfajta igények. Nehezebb ingatlant eladni a mostani piaci környezetben
Fotó: Bach Máté

Miközben jellemzően országszerte több idő kell egy-egy lakás eladásához, arányaiban leginkább a budapesti belvárosban nőttek meg az értékesítési idők. Miközben itt tavaly jellemzően alig több mint három hónap alatt elkeltek az ingatlanok, most jóval több mint öt hónap ez az időtartam. A vevők pozíciójának erősödését mutatja az is, hogy

az irányár változása és az alku révén a belvárosban átlagosan 14 százalékkal olcsóbban keltek el a lakások a meghirdetett árhoz viszonyítva. Ez országosan a legnagyobb különbséget jelenti.

A vásárlók körében országszerte a legnagyobb arányt az első lakást vásárlók jelentették a nyár végén, Budapesten a befektetői cél, vidéken a nagyobb lakásba költözés volt még a legtöbb esetben motiváció. Érdekes, hogy a fővároson belül hagyományosan legkeresettebbnek számító XIII. kerület mellé felzárkózott a budai II. kerület, olyannyira, hogy a nyár végére a legnépszerűbb helyszínné vált. Feltehetően ebben is fontos szerepe van a járványnak és a megváltozó igényeknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.