Már alig van változó kamatozású személyi kölcsön a lakosságnál

A korábbiakhoz képest még alacsonyabb kamattal találkozhat az, aki most készül személyi hitelt felvenni és megfelel a banki feltételeknek. Érdemes azonban alaposan körbenézni, a megegyezőnek tűnő ajánlatok között ugyanis akár több százezer forint is lehet a különbség a teljes visszafizetett összegben.

Horváth Éva
2019. 04. 01. 13:36
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az évek során egyre olcsóbban finanszírozhattuk hitelből a kívánt célokat, például a hitelkiváltást, ráadásul a kedvezőbb ár kiszámíthatósággal is párosult. Tavaly 14,05 százalék volt a személyi hitelek átlagos hitelköltség-mutatója, ami továbbra is igen kedvező az elmúlt évekhez képest. 2015-ben például az átlagos költségmutató 20,42 százalék volt, egy évre rá 16,69 százalék, 2017-ben pedig 15,14 százalékon állt a jegybanki adatok szerint. A kamatok csökkenése éves viszonylatban is igen feltűnő: tavaly januárban az átlagos teljes hiteldíjmutató (thm) 14,41 százalék volt, míg idén már 13,85 százalékig ereszkedett – foglalta össze az elmúlt időszak változásait a Bank360 szakportál a legfrissebb, a személyi kölcsönök pia­cát szondázó felmérésében.

A pénzügyi termékek rangsorolását végző szakértők szerint 2019-re szinte teljesen eltűntek a kínálatból a változó kamatozású személyi hitelek. Így ma már nem kell számolni a kamatkockázattal ennél a terméknél, hiszen a havi részlet a futamidő végéig ugyanakkora lesz.

– A teljes hitelköltség nagysága azonban csak a bank egyedi elbírálása után derül ki és, az eredmény merőben eltérhet az átlagtól – hívta fel a figyelmet a Bank360 szakértője. Veres Patrik kiemelte, hogy a kalkulációk szerint hárommillió forint szabad felhasználású személyi kölcsönt 60 hónapos futamidővel már 7,29 százalékos thm-mel is találhatunk a kínálatban, amire nem igazán volt példa az elmúlt néhány hónapban. Továbbá több bank is kínál 8 százalékos thm alatt terméket, ahol a törlesztőrészlet kicsivel több, mint 59 ezer forint havonta.

– A legkedvezőbb hitelekhez természetesen teljesíteni kell a bank és a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató által támasztott jövedelmi elvárásokat. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a kedvezőbb kamatokért a pénzintézetek nettó 250 ezer forint feletti igazolt havi nettó jövedelmet várnak, ami a jelenlegi átlagbéreket tekintve nem teljesíthetetlen. Ám a kamatkedvezmények szempontjából fontos lehet az is, hogy jövedelmünket a banknál lévő folyószámlára érkeztessük vagy rendszeresen végezzünk tranzakciókat. A számla fenntartása pedig további költségekkel járhat – húzta alá a szakértő.

Míg 2018. januárjában 27,25 mil­liárd forint értékben folyósítottak a bankok személyi hiteleket, addig az idei első hónapban már 34,24 milliárd forint fogyott, ami 25 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A kiszámíthatóság és az alacsonyabb költségek mellett az egyszerű igénylés is hozzájárult ahhoz, hogy mára a személyi kölcsön vált az egyik legnépszerűbb hiteltermékké, és ez a népszerűség várhatóan idén is kitart. A szakportál ugyanakkor óva int az elhamarkodott választástól: megegyezőnek tűnő ajánlatok között akár több százezer forint is lehet a különbség a teljes visszafizetésben.

Online hitelfeltétel

Jóval egyszerűbbé teszi egy tegnap életbe lépett jogszabályi változás a a pénzügyi intézmények számára az online hiteltermékek hazai bevezetését. Így gyakorlatilag bárhonnan és bármikor, okostelefonon vagy laptopon keresztül, akár utazás közben, munkaidőn kívül is igényelhetünk személyi kölcsönt. A szerződéskötési folyamat változása miatt ráadásul már a kérelem beküldése után rövid időn belül megérkezhet számlánkra a kért összeg, mivel az ez év júliusában bevezetni tervezett azonnali átutalási rendszerrel lehetséges ez a szolgáltatás – derül ki az EY közleményéből. További könnyítés, hogy a jogszabályok az év elejétől sok esetben már nem követelik meg az ügyfél-azonosítás során a valós idejű videókapcsolatot.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.