Már az albérletek piaca sem a régi

A bőségesebb kínálat annak is köszönhető, hogy a járvány miatt sok rövid távra kiadó lakás került terítékre

2020. 07. 24. 21:18
null
A fiatal felnőttek közül a nők jóval hamarabb hagyják ott a mamahotelt Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős kínálattal és a tavalyinál erősebb kereslettel kezdődött az idei albérletpiaci főszezon. Az Ingatlan.com elemzése szerint a ponthatárok meghúzása napján, azaz csütörtökön már több mint 21 ezer kiadó lakás közül lehetett válogatni, ami az egy héttel korábbi rekordszintet is öt százalékkal meghaladja. Érdekes módon a kereslet is erősebb, mint tavaly ugyanezekben a napokban, a hirdetési oldalon legalábbis negyven százalékkal élénkebb az érdeklődés.

– Az erősebb kereslet azzal is magyarázható, hogy most a tavalyinál alacsonyabbak a bérleti díjak, részben a koronavírus-járvány negatív hatására és a kínálatbővülés miatt. A bőségesebb kínálat annak is köszönhető, hogy a járvány miatt sok rövid távra kiadó lakás került piacra, ráadásul ennek a tevékenységnek a jövője is bizonytalan a küszöbönálló szabályozás miatt – magyarázta Balogh László, a hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője.

Az elemzés szerint a fővárosban majdnem 15 ezer kiadó lakásból válogathatnak a felsőoktatási hallgatók, a legszélesebb választék az V., a VI., a VII., a VIII., a XI. és a XIII. kerületben jellemző. Ezek egyébként éppen azok a belső kerületek, ahol a turizmus szinte teljes leállása előtt a legnagyobb számban zajlott az airbnb-ztetés. A vidéki egyetemvárosok közül Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Győrött is igen széles a kínálat.

Sok információt kell mérlegelni a költözésről szóló döntés előtt
Fotó: Bach Máté

A nagy fokú kereslet ugyanakkor feltehetően nem növeli a bérleti díjak szintjét, hiszen a keresők egy része azokból az átköltözőkből áll, akik egy korábbi bérlakást cserélnének olcsóbbra, szebbre, jobbra. – A hátrahagyott albérletek miatt a kínálatban megjelenő kiadó lakások száma nem csökken. A bérleti díjak emelése a koronavírus miatt kialakult bizonytalan gazdasági helyzetben és az albérletárak csökkenése miatt a legtöbb bérbeadónak szóba sem jöhet, ha szeretné megtartani bérlőjét – közölte a szakértő.

Balogh László korábbi összeállításunkban arról beszélt, a felvételt nyert fiataloknak először hivatalos forrásból érdemes tájékozódniuk, hogy az adott karon vagy szakon mekkora eséllyel kezdődik meg digitális formában az oktatás. Ha ugyanis ez a képzési forma valószínűsíthető, nem érdemes elkapkodni a bérleti szerződés aláírását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.