Már az év elején óriási lendületet vett az építőipar

Meghozta eredményét a ritka enyhe februári idő: az építőipari termelés éves alapon 48 százalékkal nőtt a statisztikai hivatal adatai szerint.

2019. 04. 16. 11:30
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghozta eredményét a ritka enyhe februári idő: az építőipari termelés éves alapon 48 százalékkal nőtt a statisztikai hivatal adatai szerint. Az ­Innovációs és Technológiai ­Minisztérium (ITM) közölte, az ágazatban ekkora mértékű bővülést még soha nem mértek. Mint írták, a bővülés jól tükrözi, hogy a magyar feldolgozóiparban egyre több beruházás valósul meg, és egyre kiterjedtebb infrastruktúra-hálózat épül ki hazánkban.

– A gazdaság igényli az építőipar jelentős bővülését, mert sosem látott kereslet jelentkezik az ágazatban. A potenciális megrendelésállomány 2018 és 2023 között 25 ezer milliárd forint, ebből 15 ezer milliárdot tesznek ki az állami megrendelések. Az adatok azt mutatják, hogy az építőipari vállalatok sikeresek a megnövekedett kereslet kielégítésében – fogalmazott György László, a tárca gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára.

A kormány azért döntött az állami beruházásokat felügyelő beruházási ügynökség létrehozásáról, hogy a fejlesztések hatékonyabban és jobb minőségben valósuljanak meg. – Működik a kormány építőipari stratégiája. Fontos, hogy lehetőség szerint magyarok építsenek, vagyis a munka, a bér és a profit is magyar legyen – fogalmazott György László, hozzátéve, hogy 2018-ban 16 milliárd forintot kaptak a magyar építőipari kis- és középvállalkozások kapacitásbővítésre, idén pedig újabb hatmilliárd forint áll rendelkezésre.

Horváth András, a Takarékbank elemzője lapunkkal azt közölte, az építőipar idén is érdemben járul majd hozzá a növekedéshez, és a súlya is tovább nőhet a nemzetgazdasági ágazatok között. A szakértő szerint az ágazat bővülése ebben az évben elérheti a harminc százalékot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.