Már hangolnak a boltok az év végére

A webáruházak többségében már megjelentek a karácsonyi ajándéktárgyak, dekorációk, és egyre több áruházláncnál is érzékelhető, hogy a magyar kiskereskedelem szereplői nagy erőkkel készülnek a várhatóan bőséges lakossági fogyasztást mutató év végi bevásárlási szezonra. Az OKSZ lapunknak úgy becsülte, idén újabb rekordot állíthat fel a decemberi ünnephez kapcsolódó költekezés, amely ezúttal már meghaladja az ezerkétszázmilliárd forintot.

2019. 10. 18. 7:34
null
Novembertől kezdődik a roham az ajándékokért Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző években sorra megdőlt rekordforgalmi adatok után idén decemberben ismét kiemelkedő teljesítményt érhetnek el a hazai kiskereskedelemben a cégek, amikor a lakosság ünnepi költekezése egy hónap alatt meghaladhatja az ezerkétszázmilliárd forintot – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

Vámos György felidézte: már harmadik éve emelkedik ezermilliárd fölé a decemberi forgalom, tavaly ez az összeg 1123, míg egy évvel korábban 1056 milliárd forintot tett ki. – Ugyan néhány hónapban már a tavalyi év során is, idén viszont már áprilistól havonta sorozatban ezermilliárd forint fölött alakult a bolti fogyasztás mértéke. Már a szolgáltatások terén jellemző költésekben is érezhető a lakossági jövedelmek stabil erősödése.

Novembertől kezdődik a roham az ajándékokért
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Decemberben várható, hogy a hónapban mért teljes kiskereskedelmi forgalom folyó áron meghaladhatja az 1200 milliárdot is – emelte ki Vámos György. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az ünnepi vásárlások növekedési ütemét fékezheti, hogy a családok az idén már a költségesebb szolgáltatásokra, illetve az új lakossági megtakarításokra is többet költenek, emiatt kevesebb tárgyat, eszközt vehetnek karácsonyra.

Helyette élményekre is sokat fordíthatnak, míg az élelmiszerek piacán stabil, habár a korábbi magas bázishoz mérten enyhe bővülésre lehet számítani.

A tendenciák szerint előbb a webáruházak látogatói vehetik észre az aktuális kínálatból, hogy közeleg az év végi bevásárlási szezon, ami hagyományosan a kiskereskedelem legjelentősebb időszaka az eladások szempontjából.

Októberben egyre több internetes boltban központi témává válik a karácsony, ennek megfelelően már megjelentek az ünnepi ajándéktárgyak, dekorációk az idei kínálatban is, emellett például az utazások, szabadidős programok piacán is sorra bukkannak fel a kedvezményes, ajándékba adható lehetőségek.

A főtitkár szerint az október a nagyáruházakban inkább a ráhangolódás időszaka, a hónap második felében a november eleji halottak napja kapcsán jelennek meg tipikus termékek: mécsesek, gyertyák a polcokon, illetve több üzletben már adventi koszorúkat is árulnak.

Novemberben viszont már tagadhatatlanul az év végi bevásárlási szezon első szakasza zajlik, amikor a láncok egységei­ben, a bevásárlóközpontokban, az időközben nyíló adventi vásárokban eluralkodik a karácsonyi hangulat, és a kereskedők jelentős fogyasztásösztönző akciókkal, hatásosnak bizonyuló reklámkampányokkal igyekeznek még több vásárlásra bírni a lakosságot.

Novemberben az immár itthon is elterjedt black friday, azaz fekete péntek jelent komoly csábítást a költekezésre: a főtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a webáruházakból indult, de mára a hagyományos üzleteket is mozgósító kampányfogás nem egyetlen napon, hanem lényegében cégenként eltérő időpontban, egész novemberben zajlik majd.

A vásárlói szokások szerint az október lustább hónap a boltokban, míg novemberben már érzékelhető az élénkülő forgalmon, hogy a családok megkezdték az ajándékbeszerzéseket. Igazán decemberben ugrik meg a hagyományos áruházak forgalma, ez látható a korábbi adatokból is.

Tavaly decemberben például csak a szezonális élelmiszerekre és az ajándékozásra alkalmas termékeket kínáló üzletekben az előző hónaphoz képest 160 milliárd forinttal többet költött a lakosság. Ilyen mértékű havi különbség az idén is lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.