Már idén útra kel a Budapest–Varsó gyorsvonat

Az egész uniót bejárja az a különleges vasúti szerelvény idén ősszel, amely a kötöttpályás közlekedés előnyeire igyekszik ráirányítani a figyelmet. Magyarországon kétszer is áthalad az expressz, amely az országok és gazdaságok összetartozását, valamint az átjárhatóságot jelképezi.

2021. 05. 13. 9:30
Lockdown in Paris imposed to slow the rate of the coronavirus disease
TGV trains (high speed train) are parked at a SNCF depot station in Charenton-le-Pont near Paris during the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in France, April 29, 2020. REUTERS/Charles Platiau - RC2CEG9N0522 Fotó: Charles Platiau
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasúti évének nyilvánította az Európai Bizottság 2021-et, és ehhez kapcsolódik a Connecting Europe Express (CEE) vonata és rendezvénysorozata is – olvasható a Railwaygazette.com írásában. Az akció célja, hogy bemutassa a vasút erejét az emberek és a vállalkozások összekapcsolásában, és hangsúlyozza az EU közlekedési és infrastrukturális beruházási politikájának szerepét.

A CEE szeptember 2-án indul el Lisszabonból, bejárja a tagállamokat és október 7-én fut be Párizsba. Különféle eseményeket szerveznek az egyes megállókhoz, annak érdekében, hogy rávilágítsanak a vasút szerepére, és felhívják a figyelmet azokra a kihívásokra is, amelyeket a vasútnak még mindig le kell küzdenie, hogy minél több utast és árut vonzhasson. Öt tudományos konferencia kapcsolódik az Európa expresszhez,

Lisszabonban, Bukarestben, Brnóban, Berlinben és Bettembourgban vitatják meg az EU fenntartható és intelligens mobilitási stratégiájában felvázolt célokat és cselekvési terveket.

Nagy sebességű expresszvonatok egy Párizs melletti karbantartó bázison. Európai szintre kell fejleszteni a vasutakat Fotó: Reuters

Az eltérő nyomtávok miatt három külön szerelvényt használnak. A normál, 1435 milliméteres nyomtávon közlekedő szerelvény hat kocsiból áll: két vasúti technológiát és újításokat bemutató kiállítási járműből, egy konferenciavagonból, valamint személykocsikból, étkező- és hálófülkékkel. Széles, 1668 milliméteres nyomtávú vonat közlekedik Portugáliában és Spanyolországban, az 1524 mm nyomtávolságú pedig a balti államokban fut majd.

A három vonat huszonhat ország több mint negyven városába látogat, köztük Magyarországra két alkalommal is befut. Előbb Szlovákia fővárosából érkezik Sopronba, ahonnan a GYSEV hálózatán halad tovább Szombathely, majd Gyékényes felé, ahol elhagyja a magyar határt. Visszafelé Erdély felől Lőkösházánál lépi be az országba, és a MÁV pályáin Budapestről Kassa felé halad, majd onnan Varsó a cél.

Az európai vasúti egyesület, a CER elnöke, Andreas Matthä, az ÖBB vezérigazgatója azt mondta, hogy az éghajlat védelme érdekében tovább kell erősítenünk a vasút vitalitását a nemzetközi távolsági személyszállításban, és az áruszállítást is következetesen át kell állítanunk a vasútra. Közismert, hogy az utóbbi évtizedekben a közúti szállítás jelentős mértékben háttérbe szorította a vasutat, a légi közlekedés a különlegesen gyors célba érést biztosítja, míg a hajók sokkal olcsóbbak, mint a kötött pálya. A vasúti közlekedés ezzel szemben minden szállítási módnál kisebb szén-dioxid-kibocsátás mellett üzemeltethető. Ám ahhoz, hogy a jelenleginél nagyobb arányban vegyék igénybe a szolgáltatásait, a költségek átrendezésére, esetleg adminisztratív intézkedésekre lehet szükség.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.