Már Indiának sem kell annyira a széntüzelés

A Coal India három év alatt 82 szénbányát zárt be, 18 600 munkavállalójától megvált, napelemek gyártásába fektet a cég.

2021. 04. 05. 7:55
India Coal Mines
Smokes are seen inside the Coal mines due to endless fire just outskirts of the Dhanbad in Jharkhand state of India on 30 December 2019. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: STR Forrás: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A világ legnagyobb szénbányászati vállalata a napenergia hasznosítása felé fordul, és folytatja a kisebb bányái bezárását – tájékoztatott a BBC.com. A Coal India Ltd. az állami NLC Indiával alkotott vegyesvállalatával egy háromezer MW-os napelemprojektbe fektetne, emellett részt venne napenergia-aukciókon is, a leg­alacsonyabb áron kínálná a zöldenergiát. (Magyarországon a háztartási méretű napelemekkel együtt mintegy kétezer MW áll rendelkezésre.)

– A szénipar a következő két-három évtizedben megszűnik, a helyét pedig lassan a napenergia veszi át a legnagyobb léptékű áramtermelésben – vélte a Coal India elnöke, Pramod Agarwal a Reutersnek adott interjúban. A vegyesvállalat szolárprojektje 1,73 milliárd dollár (536 milliárd forint) értéket képvisel.

A Coal India három év alatt 82 szénbányát zárt be tavaly márciusig, ami azzal járt, hogy 18 600 munkavállalójától is megvált. Pramod Agrawal elmondta, a leépítések folytatódnak, és elképzelhető, hogy a munkaerőn megtakarított pénzt napelemek gyártásába fekteti a cég.

Nem könnyű munka, de sokan most ettől a megélhetéstől is elestek
Fotó: STR/NurPhoto via AFP

A változás ellenére is évi egymil­liárd tonna szenet fogyaszt India, ennél többet csak Kínában használnak fel.

A Coal India 2020-as és 2021-es termelési célja 710 millió tonna, ami valamivel több, mint amennyit az amerikai szénbányákból összesen hoztak fel 2019-ben.

Ám Indiának is vannak klímavédelmi és karbonkibocsátás-csökkentési céljai – szintén aláírója a párizsi klímamegállapodásnak –, ezért jelentős változásokat irányzott elő a következő évekre. Ennek részeként a ­2005-ös kibocsátási szintjét 35 százalékkal csökkentené 2030-ra. A jövő évet már 175 GW megújuló kapacitással szeretné elkezdeni, az évtized végére pedig elérné a 450 GW-ot. Az ország történetében először mérséklődött a karbonkibocsátása tavaly – igaz, az eredmény részben a koronavírus-járvány nyomán hozott korlátozó intézkedések számlájára írható.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.