Már ma lehet eredmény a balatoni algásodás vizsgálatában

A Balatoni Limnológiai Intézet kutatóhajója kedd reggel megkezdte a méréseket.

2020. 07. 21. 14:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg ma estére már lesznek előzetes eredmények arról, hogy a Keszthelyi- és a Szigligeti-medence mellett mely további balatoni települések közelében észlelhető algavirágzás. A Balatoni Limnológiai Intézet kutatóhajója ma reggel megkezdte a méréseket azokon a helyeken, ahonnan algásodással kapcsolatos bejelentések érkeztek az Ökológiai Kutatóközponthoz – tudtuk meg Draskóczy Esztertől, a kutatóintézet PR-vezetőjétől. Balatonfenyves part közeli vízterületén már hétfőn észlelték a korábbi években csak augusztus végén, szeptember elején tapasztalt jelenséget, de miután másutt is összesűrűsödhetnek a tó vizét sötétzöldre festő növényi szervezetek, a kutatóközpont azt kéri, aki a Balatonnál algavirágzást észlel, jelezze a [email protected] címen.

Mint megírtuk, azt követően, hogy a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság laboratóriuma a múlt héten a Balaton nyugati medencéjében a határértéket jelentősen meghaladó klorofill-A szintet mért, a haváriahelyzet megelőzése érdekében az Országos Vízügyi Igazgatóság az érintett térségekre július 16-án III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el.

Vörös Lajos professzor, a tihanyi limnológiai intézet tudományos főmunkatársa egy sajtónyilatkozatában arra intett, hogy ha az algabiomassza értéke meghaladja a WHO szerinti 75 mg/köbméter határértéket, és ez javarészt a cianobaktériumoknak köszönhető, akkor már nem tanácsos természetes vízben fürdeni. Ugyanis az érzékenyebb bőrűeknél az algás víz allergiás reakciót válthat ki.

Mint jeleztük, a Bahart mederkotróflottája hétfőn Balatongyöröknél megkezdte a víz meder- és lepelkotrását. Bíró Róbert, a népszerű üdülőhely polgármestere a Magyar Nemzet érdeklődésére kijelentette: a Györökön nyaralókat nem tartja vissza a strand egy-egy kisebb részén tapasztalható algásodás, és reményei szerint a kotróhajók sem zavarják majd a fürdőzőket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.