Már májusban is akadtak szállóvendégek

A korlátozások még erősen éreztették hatásukat a kereskedelmi szálláshelyek tavaszi forgalmán.

Magyar Nemzet
2021. 07. 07. 10:03
Karnok Csaba
20200528 Mórahalom Újraéled a turizmus, majdnem telt ház a város szálláshelyein a hosszú hétvégére. Képen: Az Elixír Hotel vendég szoba Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM Fotó: Karnok Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések könnyítésének hatására a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma májusban 2020 azonos hónapjához viszonyítva háromszorosára nőtt, ugyanakkor a járvány kitörése előtthöz, 2019 májusához viszonyítva 56 százalékkal elmaradt – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2020. májushoz mérten ötszörösére nőtt, 2019 azonos időszakához viszonyítva 91 százalékkal csökkent.

Az előző hónaphoz képest a belföldi vendégéjszakák száma 384 ezerrel magasabb volt.

Tavaly májushoz képest a belföldi vendégek száma 128 ezerrel, a vendégéjszakáké 336 ezer éjszakával nőtt. A vendégszám 211 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 522 ezer volt. Az észak-alföldi turisztikai régióban volt a legnagyobb mértékű, több mint négyszeres a növekedés. A külföldi vendégek száma 34 ezer fővel, a vendégéjszakáké százezer éjszakával nőtt az előző év azonos időszakához képest. A növekedés Budapesten volt a legnagyobb, több mint nyolcszoros.

Az első öt hónapban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 68 százalékkal kevesebb, összesen 1,4 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 55, a külföldiek 81 százalékkal kevesebb, egymillió, illetve 409 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek

összes bruttó árbevétele folyó áron 68 százalékkal csökkent

a 2020. január–májusihoz képest, és 28,1 milliárd forintot tett ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.