Már most védekezni kell a parlagfű ellen

Nem várhat júliusig, akinek parlagfűre érzékeny a kertje vagy a kültéri ingatlanán lévő udvar, mivel a gyomnövény kedveli a magyar klímát. Ezért a teljes vegetáció idején, vagyis már most gondoskodnia kell a földhasználóknak arról, hogy ne kezdődjön el a virágzás.

Magyar Nemzet
2020. 06. 11. 21:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani – erre figyelmeztet internetes oldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A vonatkozó jogszabály tavaly változott, ami szerint a földtulajdonosok parlagfűirtási kötelezettsége nemcsak július elsejétől áll fenn, hanem már korábban, az egész vegetációs időszak alatt. A módosításra azért volt szükség, mert a parlagfű nagyon jól alkalmazkodik Magyarország időjárási viszonyaihoz, így megfelelő időjárási körülmények között július előtt is virágzásba kezd.

Nem ússzák meg könnyen az ingatlantulajdonosok: helyszíni ellenőrzés hivatalból vagy bejelentés alapján indulhat, amelyet külterületen a területileg illetékes ingatlanügyi hatóság (a megyei kormányhivatal földhivatali osztálya) végez. Belterületi, károsítókkal fertőzött területen a hatósági ellenőrzés lefolytatására viszont a jegyző jogosult, míg az önkormányzat használatában lévő belterületi ingatlant a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának munkatársai ellenőrzik hatóságilag.

Amennyiben a földhasználó nem védekezik szabályszerűen a parlagfű ellen, a megyei kormányhivatal közérdekű védekezést rendel el hirdetmény útján, vagy az adott településen egyéb szokásos módon is közölhető döntés. A közérdekű védekezést a kormányhivatal által megbízott vállalkozók végzik majd el, amelynek költsége, ahogy minden kapcsolódó hatósági eljárásé, a tulajdonost terheli. Ha az ügyfél időközben eleget tesz a kötelezettségének, azt be kell jelentenie a kormányhivatalnak, amennyiben nem teszi meg, akkor behajtják rajta az okafogyottá vált kiszállással felmerült költségeket.

A mulasztók növényvédelmi bírságra számíthatnak, ennek mértékét a fertőzött terület mérete és a parlagfűvel borítottság mértéke határozza meg. Ha a földhasználó három éven belül ismét elmulasztja a parlagfű elleni kötelező védekezést, másfélszeres büntetést kaphat. Már nem lehet fellebbezni: ma már a megküldött határozat/végzés ellen keresetlevéllel közigazgatási per indítható, melyet külterületnél az illetékes megyei kormányhivatalhoz harminc napon belül kell benyújtani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.