Már négy és fél millióan dolgoznak hazánkban

Nagy Kristóf
2020. 01. 08. 12:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább nőtt a foglalkoztatottak száma, a tavaly szeptember és november közötti időszakban 23 ezerrel dolgoztak többen idehaza, mint egy évvel korábban – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal tegnap közzétett jelentésében. A foglalkoztatottak száma ezzel átlépte a 4,5 millió főt. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az adatokra reagálva kiemelte: a munkavállalók átlagos létszáma 4,517 millió fő volt, ezen belül a 20–64-es korosztály foglalkoztatási rátája 75,5 százalékkal meghaladja az Európa 2020 stratégiában meghatározott célértéket. A munkában állók számának bővülése mögött továbbra is a versenyszféra erősödése áll. Ezt igazolja, hogy az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 31 ezer, a külföldi telephelyen dolgozóké mintegy tízezer fővel nőtt, a közfoglalkoztatottak száma ugyanakkor 19 ezerrel csökkent.

A minisztérium szerint a kormány munkavállalást ösztönző intézkedéseinek és a magas gazdasági növekedéssel együtt járó foglalkoztatásbővülésnek köszönhetően Magyarországon tartósan alacsony a munkanélküliségi ráta. Amíg a magyar gazdaság növekedési pályán mozog, addig a foglalkoztatás iránti igény is magas szinten maradhat. A munkaerőpiaci kereslet további növelésével, a szakképzés megerősítésével, a képzéseket, vállalkozóvá válást támogató programok révén tovább növelhető a foglalkoztatás.

A tárca kitért arra is, hogy a közfoglalkoztatottak, az álláskeresők és a dolgozni szándékozó nyugdíjasok célzott támogatásával egyre többen helyezkedhetnek el az elsődleges munkaerőpiacon. Ennek érdekében a kormány könnyítette a nyugdíjasok foglalkoztatását és a családvédelmi akcióterv révén támogatja a kisgyerekes édesanyák munkavállalását. A vállalatok hatékonyságjavító intézkedései a működésben és a munkaerő-gazdálkodásban tovább növelhetik a magasabb hozzáadott értéket termelő munkavállalók számát Magyarországon.

A statisztikai hivatal adatai szerint 163 ezer fő volt az őszi hónapokban a munkanélküliek száma, az állástalanság aránya pedig 3,5 százalékot tett ki. Elemzők arra számítanak, hogy a rekordalacsony munkanélküliség mellett tapasztalható nagy létszámigény és a szakemberhiány miatt a keresetek emelkedése az idén is elérheti a tíz százalékot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.